REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jest szansa na rozwój winnic w Polsce

Ewa Matyszewska
Ewa Matyszewska

REKLAMA

Projekt nowej ustawy o podatku akcyzowym zakłada ułatwienia dla małych winiarni. Producenci wytwarzający nie więcej niż 1000 hl wina rocznie nie będą musieli działać w składach podatkowych. Winiarze oczekiwali tej zmiany od wielu lat, a eksperci pochwalają te propozycje resortu finansów.

ZMIANA PRAWA

REKLAMA

Projekt nowej ustawy akcyzowej, który znajduje się w uzgodnieniach międzyresortowych, przewiduje wprowadzenie zwolnienia dla producentów win gronowych, których produkcja nie przekracza 1000 hl w skali roku, z obowiązku prowadzenia tej działalności w składzie podatkowym. Warunkiem będzie wytwarzanie win z własnych upraw. Zarówno środowisko winiarzy, jak i niezależni eksperci popierają ten pomysł.

REKLAMA

Grzegorz Nowakowski z Winnic Jaworek podkreśla, że czeka na tę ustawę z niecierpliwością i nadzieją. Zwolnienie z konieczności działania w składzie podatkowym umożliwiłoby ruszenie z produkcją. Obecnie obciążenia związane ze składem i wysokością akcyzy czynią całe przedsięwzięcie nieopłacalnym.

- Na warunki europejskie jesteśmy małą winnicą, a obwiązujące obecnie prawo jest dostosowane do dużych gorzelni, które stać na dodatkowe koszty związane ze składem i wysoką akcyzą. Wino to nie spirytus i tutaj nie ma tak dużego zarobku, jak zakłada cały system akcyzowy - wyjaśnia Grzegorz Nowakowski.

Również Daria Słowik z Winnicy Słowiczej uważa, że zwolnienie małych producentów wina z obowiązku prowadzenia składu podatkowego to bardzo dobry, od dawna wyczekiwany przez środowisko winiarskie pomysł.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Według powszechnej opinii to główna bariera hamująca rozwój winiarstwa w Polsce. Zniesienie jej umożliwi małym, lokalnym winnicom wyjście z szarej strefy oraz przyczyni się do ich rozwoju, czyniąc produkcję lokalnego wina przedsięwzięciem, które w przyszłości może być opłacalne - dodaje Daria Słowik.

Bariery dla winiarzy

REKLAMA

Obecnie wytwarzanie win gronowych przeznaczonych do obrotu może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym. Według Pawła Jabłonowskiego, doradcy podatkowego w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, jest to dość duża bariera dla małych producentów, bowiem miejsce magazynowania wyrobów w składzie podatkowym powinno być właściwie dostosowane do bezpiecznego składowania tych wyrobów, a w szczególności powinno spełniać warunki gwarantujące zapewnienie nienaruszalności i tożsamości znajdujących się w nim wyrobów oraz warunki techniczne zapewniające możliwość wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego. Ponadto powinno być odpowiednio oznaczone i odgrodzone.

- Alternatywnie producenci win, którzy chcą wprowadzać swoje produkty do obrotu, mogą skorzystać z zewnętrznych firm prowadzących składy podatkowe, ale wiąże się to oczywiście z dodatkowymi kosztami, co w zestawieniu z małą skalą produkcji może okazać się nieopłacalne - wskazuje Paweł Jabłonowski.

- Od wielu lat usiłujemy otworzyć produkcję wina w tzw. układzie małych producentów wina, którzy produkują z własnych nasadzeń. Polega to na tym, że ludzie samodzielnie sadzą winorośle i produkcja wina jest dla nich zajęciem dodatkowym, a nie zarobkowym. Do tej pory aby można wyprodukować butelkę wina, trzeba było założyć skład podatkowy. To wiąże się m.in. z odpowiednim zabezpieczeniem finansowym, restrykcyjnym systemem dostępu do urządzeń produkcyjnych. Dla małych producentów takie zasady produkcji to wielkie nieporozumienie - argumentuje Jan Lubera, prezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.

Podkreśla także, że na wskazaną zmianę w ustawie akcyzowej producenci win czekają od wielu lat.

Zdaniem Pawła Jabłonowskiego zniesienie obowiązku produkcji w składach podatkowych przez małych producentów znacznie ułatwi im wejście na rynek.

Zmiana ta powinna doprowadzić do pojawienia się w sprzedaży produktów od wielu małych producentów, tym samym większego zróżnicowania tego typu wyrobów.

- Trzeba jednak podkreślić, że zmiany tylko w ustawie akcyzowej nie załatwią wszystkich problemów. Producenci wina muszą walczyć z wieloma barierami. Jedną z największych jest m.in. ustawa winiarska z 2004 roku - zauważa Jan Lubera.

Wiemy już, że obecnie przepisy nakładają na winnice wymóg produkcji wina w składzie podatkowym, który można prowadzić jedynie po uzyskaniu zezwolenia. Jak takie zezwolenie uzyskać?

Trudności z zezwoleniem

Aby uzyskać zgodę na prowadzenie składu, trzeba przedstawić wiele zaświadczeń, m.in. dotyczących niekaralności osób kierujących działalnością winiarni, a także spełnić wiele wymogów związanych z obecnością szczególnego nadzoru podatkowego. W konsekwencji - jak podkreśla Agnieszka Poręba, konsultant w Accreo Taxand - małe winnice mają wysoce ograniczone możliwości produkcji.

- Opublikowany projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym przewiduje długo oczekiwane wyłączenie małych winiarni z obligatoryjnego uzyskiwania statusu składów podatkowych. Zgodnie z projektem, winiarnie produkujące mniej niż 1000 hl win gronowych rocznie, nie będą musiały prowadzić produkcji w składzie pod warunkiem, że produkcja będzie prowadzona jedynie z winogron pochodzących z upraw własnych. Zmiana ta stanowi implementację art. 29 dyrektywy horyzontalnej - zauważa Agnieszka Poręba.

Jej zdaniem, wprowadzenie omawianego wyłączenia byłoby niewątpliwe korzystne dla polskich winiarni i pozwoliłoby rozwinąć produkcję tego rodzaju alkoholi, tak jak ma to miejsce w przypadku naszych południowych sąsiadów.

Dobry pomysł

Marcin Zimny, prawnik z CMS Cameron McKenna, wskazuje, że przepis zawarty w projekcie nowej ustawy o podatku akcyzowym zwalniający producentów win gronowych, których produkcja nie przekracza 1000 hl w skali roku z obowiązku prowadzenia tej działalności w składzie podatkowym, jest dobrym pomysłem. Jest też jednym z nielicznych przykładów regulacji proponowanych przez Ministerstwo Finansów, które mają na celu ułatwienie prowadzenia działalności gospodarczej przez podatników.

- Przepis ten stanowi zresztą odpowiedź na postulaty branży winiarskiej, dla której obowiązek wyrobu win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w składzie podatkowym stanowi istotną barierę w rozwoju tej branży. Obowiązek wyrobu win w składzie podatkowym wiąże się bowiem z koniecznością załatwienia licznych formalności i poniesienia dodatkowych kosztów, co często nawet uniemożliwia produkcję win na małą skalę - tłumaczy Marcin Zimny.

Jego zdaniem proponowana rozwiązanie pozwoli na rozwój w Polsce małych winiarni. Może się tym samym przyczynić do wzrostu dochodów budżetowych z tytułu akcyzy.

Drzwi do rozwoju

Eksperci są zgodni - planowane zmiany będą miały przełomowe znaczenie dla rozwoju rodzimego rynku win. Dominik Klemens, konsultant w TPA Horwath Sztuba Kaczmarek, twierdzi, że omawiane zmiany oznaczają eliminację czasochłonnych procedur administracyjnych oraz uniezależnienie od uznaniowych decyzji w zakresie przyznawania zezwoleń na składy podatkowe. Największą korzyścią jest jednak ograniczenie kosztów produkcji poprzez likwidację obowiązku wniesienia zabezpieczenia akcyzowego oraz dostosowania winiarni do wymogów technicznych, jakim powinien odpowiadać skład.

- Nie bez znaczenia dla produkcji na małą skalę jest również ograniczenie kosztów doradztwa zewnętrznego, bez którego producenci nierzadko nie byliby w stanie uzyskać koniecznych zezwoleń na prowadzenie składów - podsumowuje Dominik Klemens.

Procedura wytwarzania win w Polsce

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.

1 stycznia 2009 r. ma zacząć obowiązywać nowa ustawa o podatku akcyzowym

Szersza perspektywa

RYNEK

Szacuje się, że w Polsce działa ponad setka znanych w branży winnic, w których uprawia się łącznie około 300 ha owocujących winorośli (m.in. w Lubuskiem, Dolnośląskiem, Małopolskiem, Lubelskiem). Średnia powierzchnia krajowej winnicy to 1 ha. Koszty uprawy na takim obszarze (zasadzenie, pielęgnacja, zbiory itp.) sięgają 300-400 tys. zł. Każdego roku powstają nowe winnice. Twardych danych nie ma, bo z powodu barier podatkowych żadna winnica oficjalnie nie produkuje komercyjnie win gronowych z własnego surowca. Eksperci oceniają, że na tzw. własny użytek z 1 ha upraw powstaje w Polsce przeciętnie 5-7 tys. butelek trunku. W skali kraju to nie więcej niż 0,9 proc. wina wypijanego w ciągu roku przez statystycznego Polaka. Są to średnio 3 litry na osobę. Dla porównania średnia europejska wynosi 35 l.

KM

Ewa Matyszewska

ewa.matyszewska@infor.pl

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: GP
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Moja firma
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Wakacje składkowe dla małych przedsiębiorców. Nowa wersja projektu ustawy z rocznym limitem wydatków

    Ministerstwo Rozwoju i Technologii opublikowało nową wersję projektu ustawy o tzw. wakacjach składkowych. Obniżono w nim szacunek kosztu rozwiązania dla finansów publicznych w 10 lat do 20,4 mld zł z niemal 25 mld zł.

    Model pracy w firmie: work-life balance czy work-life integration? Pracować by żyć, czy żyć, by pracować?

    Zacierają się granice między życiem prywatnym i zawodowym. Jednak dla większości pracowników życie osobiste jest ważniejsze niż zawodowe. Pracodawcy powinni wsłuchiwać się w potrzeby i oczekiwania swoich pracowników i w zależności od tego wybierać model pracy w firmie.

    Jak handel wykorzystuje nowe technologie

    Technologia to nieodłączna część funkcjonowania nowoczesnej dystrybucji towarów. Pracownicy sektora sprzedaży nie wyobrażają sobie bez niej pracy. Tak wynika z raportu Slack przygotowanego na bazie ankiety wśród dyrektorów i menadżerów z sektora handlowego. 

    Komisja Europejska wydała wstępną pozytywną ocenę pierwszego wniosku z Krajowego Planu Odbudowy

    Mamy dobrą wiadomość: jest formalna zgoda KE ws. akceptacji pierwszego wniosku z Krajowego Planu Odbudowy, jak też warunku związanego z Kartą Praw Podstawowych UE - poinformowała w czwartek minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

    REKLAMA

    Ukrainie trzeba pomagać, ale import produktów rolnych do Unii Europejskiej nie może mieć takiej formy jak obecnie

    Po wybuchu wojny doszło do załamania wymiany handlowej Ukrainy. Obecnie głównym kierunkiem ukraińskiej sprzedaży zagranicznej jest Unia Europejska. Otwarcie UE na ukraiński import produktów rolnych nie może mieć takiej formy jak obecnie. Rolnicy polscy i z innych krajów unijnych nie wytrzymają konkurencji.

    Firma źle zarządzająca ryzykiem może pożegnać się z ubezpieczeniem?

    Jedynie 44 proc. firm w Polsce ma sformalizowaną politykę zarządzania ryzykiem. Podejście do zarządzania ryzykiem w biznesie wciąż wymaga jeszcze dużo pracy. Co firmy ubezpieczają najczęściej? 

    Ponad 20 mln zł z tytułu niezapłaconych podatków. Rozbita została zorganizowana grupa przestępcza zajmująca się przestępczością akcyzową

    Zorganizowana grupa przestępcza zajmująca się przestępczością akcyzową została rozbita. Śledczy szacują straty Skarbu Państwa na ponad 20 mln zł.

    Co to jest działalność badawczo-rozwojowa? W teorii i praktyce

    Działalność badawczo-rozwojową definiuje m.in. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce – ustawa z dnia 20 lipca 2018 r. oraz Podręcznik Frascati. Zgodnie z definicją działalność badawczo-rozwojowa to twórcza praca podejmowana w sposób celowy i systematyczny, mająca na celu zwiększenie zasobów wiedzy oraz tworzenie nowych zastosowań dla istniejącej wiedzy. Działalność B+R zawsze ukierunkowana jest na nowe odkrycia, oparte na oryginalnych koncepcjach lub hipotezach. Nie ma pewności co do ostatecznego wyniku, ale jest ona planowana i budżetowana, a jej celem jest osiągnięcie wyników, które mogłyby być swobodnie przenoszone lub sprzedawane na rynku. Co to oznacza w praktyce? 

    REKLAMA

    Każdy projekt finansowany z UE musi uwzględniać zasady horyzontalne. O jakie zasady chodzi?

    Polityka horyzontalna Unii Europejskiej, która powinna być uwzględniona w każdym projekcie dofinansowanym z Funduszy Europejskich, to równe szanse i niedyskryminacja, równość kobiet i mężczyzn, zrównoważony rozwój oraz zasada „nie czyń poważnych szkód”. Ponadto, beneficjenci są zobligowani do przestrzegania Karty Praw Podstawowych UE oraz spełnienia horyzontalnego warunku podstawowego w zakresie wdrażania postanowień Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.

    Polskie bizneswoman systematycznie przejmują kierowanie firmami z branży hotelarskiej i gastronomicznej

    Już prawie co czwarta firma działająca w branży HoReCa – hotele, restauracje, catering, ma szefową a nie szefa. W firmach mających jednego właściciela ten odsetek jest nawet wyższy i wynosi 48 procent. Biznesy zarządzane przez kobiety z tej branży należą do prowadzonych najlepiej.

    REKLAMA