Ptasia grypa źle wpłynęła na branżę drobiarską
REKLAMA
Prezes KRD poinformował, że ceny mięsa drobiowego w sklepach zmniejszyły się w 2005 roku o około 20 proc., pod wpływem publikacji prasowych o możliwości wystąpienia ptasiej grypy w Polsce.
Skutki spadku cen łagodzą także niskie ceny zbóż, używanych do produkcji drobiu.Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że w tym roku detaliczne ceny mięsa drobiowego będą nadal spadać, m.in. z powodu wzrastającej podaży tego mięsa na krajowym rynku, a także w związku z przewidywanym spadkiem cen mięsa czerwonego.
Instytut szacuje, że produkcja mięsa drobiowego w Polsce przekroczyła w 2005 roku milion ton i była wyższa od produkcji z 2004 roku o 12-13 proc. W tym roku produkcja mięsa drobiowego ma zwiększyć się o kolejne 10 proc.
REKLAMA
REKLAMA