Cukrowe interesy już nie takie słodkie
REKLAMA
REKLAMA
Produkcja słodyczy i słodkiego pieczywa niedługo przestanie być opłacalna – alarmują eksperci. Ceny cukru osiągają rekordowe stawki przekraczające 730 USD za tonę. Przez ostatnie 10 lat kwota jaką trzeba zapłacić za kilogram skrystalizowanej sacharozy według World Bank Commodity zwiększyła się o ponad 0,5 USD. W stosunku do samego 2010 roku wzrost wyniósł około 70%.
REKLAMA
REKLAMA
Galopującym cenom winna jest unijna regulacja produkcji określająca limity sprzedażowe na rynek europejski. Nie pozwala ona na wykorzystanie nadwyżki, która musi być eksportowana poza Unię. Dla firm oznacza to konieczność zakupu droższego cukru pochodzącego z importu. Do skomplikowanej sytuacji przyczyniły się także ograniczające podaż susze i pożary w 2010 roku oraz rosnący popyt.
Wysokie ceny w hurtowniach sprawiają nie lada problem przedsiębiorcom. Podwyższanie marż na sprzedawanych wyrobach wynoszących mniej niż 10 procent, nie jest w stanie zrekompensować wyższych cen składników. Powyżej tego poziomu znacznie spada bowiem popyt.
Firmy sięgają więc po ograniczenia. – W tygodniu zrezygnowaliśmy z dwóch dni produkcji. – mówi Krzysztof Piotrowski, właściciel jednej z mazowieckich firm. Co będzie dalej z cenami cukru? - Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć – tłumaczy Piotr Kuczok inwestor na rynku kontraktów terminowych.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.