REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Działalność nierejestrowana 2019 - zgoda sanepidu

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Joanna Rułkowska
Prawnik, specjalista do spraw kadr i płac, redaktor naczelna internetowego czasopisma Prawo Mamy, autorka artykułów prawniczych na temat działalności nierejestrowanej.
Sanepid w działalności nierejestrowanej 2019. Wiele kobiet chciałoby dorobić do pensji, czy w czasie urlopu wychowawczego piekąc ciasta i ciasteczka na zamówienie. Wydaje się, że od 30 kwietnia 2018 r. można zajmować się taką działalnością legalnie. / fot. Shutterstock
Sanepid w działalności nierejestrowanej 2019. Wiele kobiet chciałoby dorobić do pensji, czy w czasie urlopu wychowawczego piekąc ciasta i ciasteczka na zamówienie. Wydaje się, że od 30 kwietnia 2018 r. można zajmować się taką działalnością legalnie. / fot. Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Konstytucja Biznesu daje możliwość prowadzenia działalności nierejestrowanej, jeżeli przychód nie przekracza określonego limitu. W 2019 r. limit wynosi 1125 zł. Kiedy do prowadzenia działalności nierejestrowanej potrzebna jest zgoda sanepidu?

Działalność nierejestrowana

Wiele kobiet chciałoby dorobić do pensji czy w czasie urlopu wychowawczego, piekąc ciasta i ciasteczka na zamówienie. Wydaje się, że od 30 kwietnia 2018 r. można zajmować się taką działalnością legalnie.

REKLAMA

REKLAMA

Tego dnia weszły w życie przepisy Konstytucji Biznesu i możliwość prowadzenia działalności nierejestrowanej, jeżeli przychód należny z tej działalności nie przekroczy limitu. W 2019 r. limit ten wynosi 1125 zł. Jednak czy tego typu – gastronomiczna działalność nie jest obarczona dodatkowymi warunkami?

Huawei groźny dla bezpieczeństwa państwa? Zakaz korzystania ze sprzętu to za mało

Działalność, w której wymagana jest zgoda sanepidu

Branże w których wymagana jest zgoda sanepidu to m.in.

REKLAMA

Polecamy: Kodeks pracy 2019 - komentarz

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zgoda sanepidu na prowadzenie działalności nierejestrowanej

Czy osoby, które zamierzają zająć się pieczeniem tortów, produkcją kanapek czy stylizacją paznokci i chciałyby robić to na małą skalę, bez zakładania działalności gospodarczej, korzystając z możliwości prowadzenia działalności nierejestrowanej także muszą uzyskać zgodę sanepidu ?

Tak. Fakt, iż mała działalność nie podlega rejestracji nie oznacza, że działalność taka nie podlega przepisom innych ustaw.

Warunki prowadzenia działalności nierejestrowanej

Działalność nierejestrowaną można prowadzić, po spełnieniu ustawowych przesłanek. Przesłanki reguluje ustawa z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców.

Art. 2. Podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności gospodarczej jest wolne dla każdego na równych prawach.

Art. 5. 1. Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. z 2017 r. poz. 847 oraz z 2018 r. poz. 650), i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej. (…)

Limit, o którym mowa w art. 5 wynosi w 2019 r. - 1125 zł.

Kolejnym warunkiem prowadzenia działalności bez rejestracji jest prowadzenie działalności niereglamentowanej.

Reglamentacja działalności gospodarczej, oznacza iż przedsiębiorca ma obowiązek uzyskania koncesji, zezwolenia albo wpisu w rejestrze działalności regulowanej. Obowiązki te dotyczą ponad 80 różnych rodzajów działalności gospodarczej. Przedsiębiorca nie może podjąć działalności, jeżeli nie spełni przewidzianych prawem szczególnych warunków. Dopiero po uzyskaniu koncesji, licencji, zezwolenia albo zaświadczenia o wpisie do rejestru działalności regulowanej, może on rozpocząć działalność.

Czy uzyskanie zgody inspektora sanitarnego na prowadzenie działalności w danym lokalu, to rodzaj działalności reglamentowanej?

Nie, ale oznacza to, iż podobnie, jak niektóre osoby muszą zarejestrować się jako podatnicy VAT, podobnie jak należy liczyć się z odpowiedzialnością cywilną za sprzedaż produktów, tak należy spełnić warunki dot. dotyczące wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności, jeżeli interesuje nas działalność polegająca na pieczeniu ciast.

Gdzie znajdziemy wytyczne, jakie warunki należy spełnić, by SANEPID udzielił zgody na prowadzenie działalności?

Zawarte one są w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.).

Natomiast szczegółowe wymogi przy prowadzeniu działalności gospodarczej w warunkach domowych znajdują się w Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej.

Jak uzyskać zgodę SANEPIDU na prowadzenie działalności nierejestrowanej?

Należy zgłosić zamiar podjęcia działalności nierejestrowanej w zakresie pieczenia ciast do Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia działalności

Wiele zależy od pracowników stacji. Niestety wydaje się, iż potrzebna jest interpretacja przepisów, która będzie wiążąca dla wszystkich stacji, ponieważ po kontakcie telefonicznym można uzyskać różne odpowiedzi w różnych częściach Polski.

Niektórzy pracownicy twierdzą, że nie jest możliwe uzyskanie zgody, gdyż przyjście na kontrole jest możliwe tylko w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, a nie nierejestrowanej. W innej usłyszymy, że teoretycznie można próbować uzyskać zgodę, ale praktycznie jest to niemożliwe ze względu na fakt, iż zazwyczaj, trzeba dostosować lokal, tj. np. mieszkanie do warunków sanepidu. W przypadku chęci zarobienia tylko małych pieniędzy (do 1125 zł miesięcznie) jest to nierentowne dla wnioskujących i sami rezygnują.

Co jeśli SANEPID twierdzi, że nie może wydać zgody na prowadzenie działalności nierejestrowanej?

Należy wtedy zastanowić się nad zaoferowaniem pieczenia ciast i ciastek u klienta w domu. W takim wypadku można rozliczać się z klientem na podstawie umowy o dzieło. Przedsiębiorca zobligowany będzie jedynie do posiadania książeczki sanitarno-epidemiologicznej.

Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, to klient musi dostarczyć produkty, zapewnić odpowiednie warunki przechowywania i pracy oraz nie wprowadzić gotowego wyrobu do dalszego obrotu.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Bezpłatny ebook: Wydanie specjalne personel & zarządzanie - kiedy życie boli...

10 października obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego – to dobry moment, by przypomnieć, że dobrostan psychiczny pracowników nie jest już tematem pobocznym, lecz jednym z kluczowych filarów strategii odpowiedzialnego przywództwa i zrównoważonego rozwoju organizacji.

ESG w MŚP. Czy wyzwania przewyższają korzyści?

Około 60% przedsiębiorców z sektora MŚP zna pojęcie ESG, wynika z badania Instytutu Keralla Research dla VanityStyle. Jednak 90% z nich dostrzega poważne bariery we wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Eksperci wskazują, że choć korzyści ESG są postrzegane jako atrakcyjne, są na razie zbyt niewyraźne, by zachęcić większą liczbę firm do działania.

Zarząd sukcesyjny: Klucz do przetrwania firm rodzinnych w Polsce

W Polsce funkcjonuje ponad 800 tysięcy firm rodzinnych, które stanowią kręgosłup krajowej gospodarki. Jednakże zaledwie 30% z nich przetrwa przejście do drugiego pokolenia, a tylko 12% dotrwa do trzeciego. Te alarmujące statystyki nie wynikają z braku rentowności czy problemów rynkowych – największym zagrożeniem dla ciągłości działania przedsiębiorstw rodzinnych jest brak odpowiedniego planowania sukcesji. Wprowadzony w 2018 roku instytut zarządu sukcesyjnego stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując prawne narzędzie umożliwiające sprawne przekazanie firmy następnemu pokoleniu.

Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

REKLAMA

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

Monitoring wizyjny w firmach w Polsce – prawo a praktyka

Monitoring wizyjny, zwany również CCTV (Closed-Circuit Television), to system kamer rejestrujących obraz w określonym miejscu. W Polsce jest powszechnie stosowany przez przedsiębiorców, instytucje publiczne oraz osoby prywatne w celu zwiększenia bezpieczeństwa i ochrony mienia. Na kanwie głośnych decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych przyjrzyjmy się przepisom prawa, które regulują przedmiotową materię.

Akcyzą w cydr. Polscy producenci rozczarowani

Jak wiadomo, Polska jabłkiem stoi. Ale zamiast wykorzystywać własny surowiec i budować rynek, oddajemy pole zagranicznym koncernom – z goryczą mówią polscy producenci cydru. Ku zaskoczeniu branży, te niskoalkoholowe napoje produkowane z polskich jabłek, trafiły na listę produktów objętych podwyżką akcyzy zapowiedzianą niedawno przez rząd. Dotychczasowa akcyzowa mapa drogowa została zatem nie tyle urealniona, jak określa to Ministerstwo Finansów, ale też rozszerzona, bo cydry i perry były z niej dotąd wyłączne. A to oznacza duże ryzyko zahamowania rozwoju tej i tak bardzo małej, bo traktowanej po macoszemu, kategorii.

Ustawa o kredycie konsumenckim z perspektywy banków – wybrane zagadnienia

Ustawa o kredycie konsumenckim wprowadza istotne wyzwania dla banków, które muszą dostosować procesy kredytowe, marketingowe i ubezpieczeniowe do nowych wymogów. Z jednej strony zmiany zwiększają ochronę konsumentów i przejrzystość rynku, z drugiej jednak skutkują większymi kosztami operacyjnymi, koniecznością zatrudnienia dodatkowego personelu, wydłużeniem procesów decyzyjnych oraz zwiększeniem ryzyka prawnego.

REKLAMA

Coraz więcej firm ma rezerwę finansową, choć zazwyczaj wystarczy ona na krótkotrwałe problemy

Więcej firm niż jeszcze dwa lata temu jest przygotowanych na wypadek nieprzewidzianych sytuacji, czyli ma tzw. poduszkę finansową. Jednak oszczędności nie starczy na długo. 1 na 3 firmy wskazuje, że dysponuje rezerwą na pół roku działalności, kolejne 29 proc. ma zabezpieczenie na 2–3 miesiące.

Na koniec roku małe i średnie firmy oceniają swoją sytuację najlepiej od czterech lat. Jednak niewiele jest skłonnych ryzykować z inwestycjami

Koniec roku przynosi poprawę nastrojów w małych i średnich firmach. Najlepiej swoją sytuację oceniają mikrofirmy - najlepiej od czterech lat. Jednak ten optymizm nie przekłada się na chęć ryzykowania z inwestycjami.

REKLAMA