REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Drób wreszcie bez antybiotyków? Co na to hodowcy?

Dziennikarka medyczno-prawna
kury
shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Bakteriofagi w produkcji rolnej – czy ograniczenie stosowania antybiotyków stanie się faktem? Konsument chce kupować sprawdzony i jakościowy produkt. Tymczasem przed producentami stają wymagania systemów jakości. Czy bakteriofagi pomogą rozwiązać problem? Jak to wygląda w praktyce? 

Antybiotyki w produkcji rolnej – wymuszone zmiany 

REKLAMA

W Polsce, ale i także Europie, zmiany wymagań i restrykcji, jakie stawiają systemy jakości – zachodzą w wyniku zmian regulacji prawnych. Coraz częściej włącza się i nauka, mając wpływ na to, w jaki sposób odbywa się proces produkcji żywności. W opinii ekspertów, nowe rozwiązania technologiczne, które są wprowadzane – wymuszą zmiany w wytycznych systemów jakości żywności, którym będą musieli podporządkować się producenci. Tak dzieje się już w przypadku wykorzystania antybiotyków w produkcji rolnej. 

REKLAMA

Polscy hodowcy stoją przed ważnym wyzwaniem, jakim jest ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji drobiu. Od dawna stosowanie antybiotyków w branży drobiarskiej wzbudza skrajne emocje – jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów, często poddawana jest w wątpliwość. Problem jest jednak złożony. Należy pamiętać, że producenci muszą mierzyć się z coraz większą liczbą przypadków tzw. antybiotykooporności. Stosowane do tej pory antybiotyki zwalczające infekcje i choroby – stają się coraz mniej skuteczne, przestają działać.

Jak informuje Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, hodowcy są w trudnej sytuacji z ekonomicznego i wizerunkowego punktu widzenia. Wydają środki na coraz mniej skuteczne metody leczenia i ochrony stad, i równocześnie są za to piętnowani.

Tylko naturalne metody walki z bakteriami i chorobami

Naukowcy z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) wyszli naprzeciw problemowi antybiotykoterapii w produkcji rolnej, postanawiając znaleźć rozwiązanie – w tym celu wykorzystali potencjał drzemiący w bakteriofagach, czyli wirusach zwalczających bakterie.

REKLAMA

Bakteriofagi poddawano badaniom i wykorzystywano do zwalczania chorób infekcyjnych już w latach 20 i 30 XX wieku. Niestety odkrycie i wykorzystanie antybiotyków zahamowało rozwój badań bakteriofagów. Obecnie, zmuszeni okolicznościami – powracamy do przerwanych badań i naturalnych metod walki z bakteriami i chorobami, które wywołują. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak mówi dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor, prowadząca badania w Katedrze Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, zakończony projekt badawczy potwierdził, że bakteriofagi są skuteczną metodą zapobiegania i ochrony stada przed infekcjami i chorobami, która nie wywołuje lekooporności bakterii. – „Choć produkt przeznaczony dla producentów jest już gotowy, jego stosowanie uzależnione jest od dopuszczenia go do obrotu w produkcji zwierzęcej na terenie UE. Mam nadzieję, że nastąpi to już niedługo, ponieważ wyniki i efekty naszej pracy są bardzo powiązane z wprowadzaną właśnie strategią Zielonego Ładu” – wskazuje dr Kuźmińska-Bajor. 

Nauka ma zatem gotowe rozwiązanie, które czeka już tylko na prawną możliwość zastosowania komercyjnego. Bakteriofagi stosuje się już w Azji. W USA są wykorzystywane do dezynfekcji przed ubojem oraz przed pakowaniem mięsa. 

Współpraca nauki i biznesu 

W opinii ekspertów, przyspieszenie wykorzystania biotechnologii w rolnictwie będzie zależne od uwarunkowań prawnych, jak i od zakresu i stopnia współpracy pomiędzy nauką i biznesem. – „Nauka i biznes, choć mogą mieć wspólne cele, nadal pozostają dyscyplinami dwóch prędkości” – zaznacza Kuźminska-Bajor, dodając, że zwykle nauka jest bardziej precyzyjna, zaś biznes chce reagować natychmiast i oczekuje szybkich efektów. – „Musimy się cały czas siebie uczyć. Niewątpliwie jednak polskie firmy zwracają na nas coraz większą uwagę, a to bardzo pozytywny sygnał” – podsumowuje ekspertka.  

Nadzieja w biotechnologii. Strategia „Zielony Ład” 

Przyszłość produkcji rolnej będzie należała do rozwiązań opartych na biotechnologii, w tym bakteriofagach. Wymusza to brak efektywności i uodpornienie się bakterii na antybiotyki. Ponadto jest to odpowiedź na wymagania konsumentów oraz środowiska, co w efekcie przełoży się na poprawę wizerunku branży. 

Eksperci nie mają wątpliwości, że rozwiązania, bazujące na biotechnologii, będą decydować o rozwoju branży mięsnej. Jolanta Ciechomska ekspert w ramach projektu „Wyzwanie QAFP” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego i Wieprzowego, zauważa, że system QAFP i jego zalecenia dla producentów i hodowców zmieniają się w czasie. Zmiany te siłą rzeczy dotyczą również kwestii antybiotyków.

Jednym z celów strategii „Zielony Ład”, jest ograniczenie o 50 proc. wykorzystania antybiotyków w produkcji zwierzęcej do 2030 roku. Bez wątpienia bakteriofagi są idealnym rozwiązaniem, które producenci powinni brać pod uwagę w momencie dopuszczenia ich do obrotu rynkowego. To możliwość lepszego dopasowania się do potrzeb i wymogów konsumentów. 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Podatek dochodowy 2025: skala podatkowa, podatek liniowy czy ryczałt. Trzeba szybko decydować się na wybór formy opodatkowania, jaki termin - do kiedy

Przedsiębiorcy mogą co roku korzystać z innej – jednej z trzech możliwych – form podatku dochodowego od przychodów uzyskiwanych z działalności gospodarczej. Poza wysokością samego podatku, jaki trzeba będzie zapłacić, teraz forma opodatkowania wpływa również na wysokość obciążeń z tytułu składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Raportowanie ESG: jak się przygotować, wdrażanie, wady i zalety. Czy czekają nas zmiany? [WYWIAD]

Raportowanie ESG: jak firma powinna się przygotować? Czym jest ESG? Jak wdrożyć system ESG w firmie. Czy ESG jest potrzebne? Jak ESG wpływa na rynek pracy? Jakie są wady i zalety ESG? Co należałoby zmienić w przepisach stanowiących o ESG?

Zarządzanie kryzysowe czyli jak przetrwać biznesowy sztorm - wskazówki, przykłady, inspiracje

Załóżmy, że jako kapitan statku (CEO) niespodziewanie napotykasz gwałtowny sztorm (sytuację kryzysową lub problemową). Bez odpowiednich narzędzi nawigacyjnych, takich jak mapa, kompas czy plan awaryjny, Twoje szanse na bezpieczne dotarcie do portu znacząco maleją. Ryzykujesz nawet sam fakt przetrwania. W świecie biznesu takim zestawem narzędzi jest Księga Komunikacji Kryzysowej – kluczowy element, który każda firma, niezależnie od jej wielkości czy branży, powinna mieć zawsze pod ręką.

Układ likwidacyjny w postępowaniu restrukturyzacyjnym

Układ likwidacyjny w postępowaniu restrukturyzacyjnym. Sprzedaż majątku przedsiębiorstwa w ramach postępowania restrukturyzacyjnego ma sens tylko wtedy, gdy z ekonomicznego punktu widzenia nie ma większych szans na uzdrowienie jego sytuacji, bądź gdy spieniężenie części przedsiębiorstwa może znacznie usprawnić restrukturyzację.

REKLAMA

Ile jednoosobowych firm zamknięto w 2024 r.? A ile zawieszono? [Dane z CEIDG]

W 2024 r. o 4,8 proc. spadła liczba wniosków dotyczących zamknięcia jednoosobowej działalności gospodarczej. Czy to oznacza lepsze warunki do prowadzenia biznesu? Niekoniecznie. Jak widzą to eksperci?

Rozdzielność majątkowa a upadłość i restrukturyzacja

Ogłoszenie upadłości prowadzi do powstania między małżonkami ustroju rozdzielności majątkowej, a majątek wspólny wchodzi w skład masy upadłości. Drugi z małżonków, który nie został objęty postanowieniem o ogłoszeniu upadłości, ma prawo domagać się spłaty równowartości swojej części tego majątku. Otwarcie restrukturyzacji nie powoduje tak daleko idących skutków.

Wygrywamy dzięki pracownikom [WYWIAD]

Rozmowa z Beatą Rosłan, dyrektorką HR w Jacobs Douwe Egberts, o tym, jak skuteczna polityka personalna wspiera budowanie pozycji lidera w branży.

Zespół marketingu w organizacji czy outsourcing usług – które rozwiązanie jest lepsze?

Lepiej inwestować w wewnętrzny zespół marketingowy czy może bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest outsourcing usług marketingowych? Marketing odgrywa kluczową rolę w sukcesie każdej organizacji. W dobie cyfryzacji i rosnącej konkurencji firmy muszą stale dbać o swoją obecność na rynku, budować markę oraz skutecznie docierać do klientów.

REKLAMA

Rekompensata dla rolnika za brak zapłaty za sprzedane produkty rolne. Wnioski tylko do 31 marca 2025 r.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że od 1 lutego do 31 marca 2025 r. producent rolny lub grupa może złożyć do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) wniosek o przyznanie rekompensaty z tytułu nieotrzymania zapłaty za sprzedane produkty rolne od podmiotu prowadzącego skup, przechowywanie, obróbkę lub przetwórstwo produktów rolnych, który stał się niewypłacalny w 2023 lub 2024 r. - w rozumieniu ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa (FOR).

Zintegrowane raportowanie ESG zaczyna już być standardem. Czy w Polsce też?

96% czołowych firm na świecie raportuje zrównoważony rozwój, a 82% włącza dane ESG do raportów rocznych. W Polsce 89% dużych firm publikuje takie raporty, ale tylko 22% działa zgodnie ze standardami ESRS, co stanowi wyzwanie dla konkurencyjności na rynku UE.

REKLAMA