REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Drób wreszcie bez antybiotyków? Co na to hodowcy?

Dziennikarka medyczno-prawna
kury
shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Bakteriofagi w produkcji rolnej – czy ograniczenie stosowania antybiotyków stanie się faktem? Konsument chce kupować sprawdzony i jakościowy produkt. Tymczasem przed producentami stają wymagania systemów jakości. Czy bakteriofagi pomogą rozwiązać problem? Jak to wygląda w praktyce? 

Antybiotyki w produkcji rolnej – wymuszone zmiany 

W Polsce, ale i także Europie, zmiany wymagań i restrykcji, jakie stawiają systemy jakości – zachodzą w wyniku zmian regulacji prawnych. Coraz częściej włącza się i nauka, mając wpływ na to, w jaki sposób odbywa się proces produkcji żywności. W opinii ekspertów, nowe rozwiązania technologiczne, które są wprowadzane – wymuszą zmiany w wytycznych systemów jakości żywności, którym będą musieli podporządkować się producenci. Tak dzieje się już w przypadku wykorzystania antybiotyków w produkcji rolnej. 

REKLAMA

REKLAMA

Polscy hodowcy stoją przed ważnym wyzwaniem, jakim jest ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji drobiu. Od dawna stosowanie antybiotyków w branży drobiarskiej wzbudza skrajne emocje – jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów, często poddawana jest w wątpliwość. Problem jest jednak złożony. Należy pamiętać, że producenci muszą mierzyć się z coraz większą liczbą przypadków tzw. antybiotykooporności. Stosowane do tej pory antybiotyki zwalczające infekcje i choroby – stają się coraz mniej skuteczne, przestają działać.

Jak informuje Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, hodowcy są w trudnej sytuacji z ekonomicznego i wizerunkowego punktu widzenia. Wydają środki na coraz mniej skuteczne metody leczenia i ochrony stad, i równocześnie są za to piętnowani.

Tylko naturalne metody walki z bakteriami i chorobami

Naukowcy z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) wyszli naprzeciw problemowi antybiotykoterapii w produkcji rolnej, postanawiając znaleźć rozwiązanie – w tym celu wykorzystali potencjał drzemiący w bakteriofagach, czyli wirusach zwalczających bakterie.

REKLAMA

Bakteriofagi poddawano badaniom i wykorzystywano do zwalczania chorób infekcyjnych już w latach 20 i 30 XX wieku. Niestety odkrycie i wykorzystanie antybiotyków zahamowało rozwój badań bakteriofagów. Obecnie, zmuszeni okolicznościami – powracamy do przerwanych badań i naturalnych metod walki z bakteriami i chorobami, które wywołują. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak mówi dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor, prowadząca badania w Katedrze Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, zakończony projekt badawczy potwierdził, że bakteriofagi są skuteczną metodą zapobiegania i ochrony stada przed infekcjami i chorobami, która nie wywołuje lekooporności bakterii. – „Choć produkt przeznaczony dla producentów jest już gotowy, jego stosowanie uzależnione jest od dopuszczenia go do obrotu w produkcji zwierzęcej na terenie UE. Mam nadzieję, że nastąpi to już niedługo, ponieważ wyniki i efekty naszej pracy są bardzo powiązane z wprowadzaną właśnie strategią Zielonego Ładu” – wskazuje dr Kuźmińska-Bajor. 

Nauka ma zatem gotowe rozwiązanie, które czeka już tylko na prawną możliwość zastosowania komercyjnego. Bakteriofagi stosuje się już w Azji. W USA są wykorzystywane do dezynfekcji przed ubojem oraz przed pakowaniem mięsa. 

Współpraca nauki i biznesu 

W opinii ekspertów, przyspieszenie wykorzystania biotechnologii w rolnictwie będzie zależne od uwarunkowań prawnych, jak i od zakresu i stopnia współpracy pomiędzy nauką i biznesem. – „Nauka i biznes, choć mogą mieć wspólne cele, nadal pozostają dyscyplinami dwóch prędkości” – zaznacza Kuźminska-Bajor, dodając, że zwykle nauka jest bardziej precyzyjna, zaś biznes chce reagować natychmiast i oczekuje szybkich efektów. – „Musimy się cały czas siebie uczyć. Niewątpliwie jednak polskie firmy zwracają na nas coraz większą uwagę, a to bardzo pozytywny sygnał” – podsumowuje ekspertka.  

Nadzieja w biotechnologii. Strategia „Zielony Ład” 

Przyszłość produkcji rolnej będzie należała do rozwiązań opartych na biotechnologii, w tym bakteriofagach. Wymusza to brak efektywności i uodpornienie się bakterii na antybiotyki. Ponadto jest to odpowiedź na wymagania konsumentów oraz środowiska, co w efekcie przełoży się na poprawę wizerunku branży. 

Eksperci nie mają wątpliwości, że rozwiązania, bazujące na biotechnologii, będą decydować o rozwoju branży mięsnej. Jolanta Ciechomska ekspert w ramach projektu „Wyzwanie QAFP” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego i Wieprzowego, zauważa, że system QAFP i jego zalecenia dla producentów i hodowców zmieniają się w czasie. Zmiany te siłą rzeczy dotyczą również kwestii antybiotyków.

Jednym z celów strategii „Zielony Ład”, jest ograniczenie o 50 proc. wykorzystania antybiotyków w produkcji zwierzęcej do 2030 roku. Bez wątpienia bakteriofagi są idealnym rozwiązaniem, które producenci powinni brać pod uwagę w momencie dopuszczenia ich do obrotu rynkowego. To możliwość lepszego dopasowania się do potrzeb i wymogów konsumentów. 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Masz swoją tożsamość cyfrową. Pytanie brzmi: czy potrafisz ją chronić? [Gość Infor.pl]

Żyjemy w świecie, w którym coraz więcej spraw załatwiamy przez telefon lub komputer. Logujemy się do banku, zamawiamy jedzenie, podpisujemy umowy, składamy wnioski w urzędach. To wygodne. Ale ta wygoda ma swoją cenę – musimy umieć potwierdzić, że jesteśmy tymi, za których się podajemy. I musimy robić to bezpiecznie.

Przedsiębiorca był pewien, że wygrał z urzędem. Wystarczyło milczenie organu administracyjnego. Ale ten wyrok NSA zmienił zasady - Prawo przedsiębiorców nie działa

Spółka złożyła wniosek o interpretację indywidualną i czekała na odpowiedź. Gdy organ nie wydał decyzji w ustawowym terminie 30 dni, przedsiębiorca uznał, że sprawa załatwiła się sama – na jego korzyść. Wystąpił o zaświadczenie potwierdzające milczące załatwienie sprawy. Naczelny Sąd Administracyjny wydał jednak wyrok, który może zaskoczyć wielu przedsiębiorców liczących na bezczynność urzędników.

Robią to od lat, nie wiedząc, że ma to nazwę. Nowe badanie odsłania prawdę o polskich firmach

Niemal 60 proc. mikro, małych i średnich przedsiębiorstw deklaruje znajomość pojęcia ESG. Jednocześnie znaczna część z nich od lat realizuje działania wpisujące się w zrównoważony rozwój – często nie zdając sobie z tego sprawy. Najnowsze badanie Instytutu Keralla Research pokazuje, jak wygląda rzeczywistość polskiego sektora MŚP w kontekście odpowiedzialnego zarządzania.

Większość cyberataków zaczyna się od pracownika. Oto 6 dobrych praktyk dla pracowników i pracodawców

Ponad połowa cyberataków spowodowana jest błędami pracowników. Przekazujemy 6 dobrych praktyk dla pracownika i pracodawcy z zakresu cyberbezpieczeństwa. Każda organizacja powinna się z nimi zapoznać.

REKLAMA

Rolnictwo precyzyjne jako element rolnictwa 4.0 - co to jest i od czego zacząć?

Rolnictwo precyzyjne elementem rolnictwa 4.0 - co to jest i jak zacząć? Wejście w świat rolnictwa precyzyjnego nie musi być gwałtowną rewolucją na zasadzie „wszystko albo nic”. Co wynika z najnowszego raportu John Deere?

Każdy przedsiębiorca musi pamiętać o tym na koniec 2025 r. Lista zadań na zakończenie roku podatkowego

Każdy przedsiębiorca musi pamiętać o tym na koniec 2025 r. Lista zadań na zakończenie roku podatkowego dotyczy: kosztów podatkowych, limitu amortyzacji dla samochodów o wysokiej emisji CO₂, remanentu, warunków i limitów małego podatnika, rozrachunków, systemów księgowych i rozliczenia podatku.

Ugorowanie to katastrofa dla gleby - najlepszy jest płodozmian. Naukowcy od 1967 roku badali jedno pole

Ugorowanie gleby to przepis na katastrofę, a prowadzenie jednej uprawy na polu powoduje m.in. erozję i suchość gleby. Najlepszą formą jej uprawy jest płodozmian - do takich wniosków doszedł międzynarodowy zespół naukowców, m.in. z Wrocławia, który nieprzerwanie od 1967 r. badał jedno z litewskich pól.

Czy firmy zamierzają zatrudniać nowych pracowników na początku 2026 roku? Prognoza zatrudnienia netto

Czy firmy zamierzają zatrudniać nowych pracowników na początku 2026 roku? Gdzie będzie najwięcej rekrutacji? Jaka jest prognoza zatrudnienia netto? Oto wyniki raportu ManpowerGroup.

REKLAMA

Po latach przyzwyczailiście się już do RODO? Och, nie trzeba było... Unia Europejska szykuje potężne zmiany, będzie RODO 2.0 i trzeba się go nauczyć od nowa

Unia Europejska szykuje przełomowe zmiany w przepisach o ochronie danych osobowych. Projekt Digital Omnibus zakłada m.in. uproszczenie zasad dotyczących plików cookie, nowe regulacje dla sztucznej inteligencji oraz mniejszą biurokrację dla firm. Sprawdź, jak nadchodząca nowelizacja RODO wpłynie na Twoje codzienne korzystanie z Internetu!

Mniej podwyżek wynagrodzeń w 2026 roku? Niepokojące prognozy dla pracowników [BADANIE]

Podwyżki wynagrodzeń w przyszłym roku deklaruje 39 proc. pracodawców, o 8 pkt proc. mniej wobec 2025 roku - wynika z badania Randstad. Jednocześnie prawie 80 proc. firm chce utrzymać zatrudnienia, a redukcje zapowiada 5 proc.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA