| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Restauracja > Restauracja - pomysł

Restauracja - pomysł

Coraz więcej Polaków, szczególnie tych mieszkających w dużych miastach, prowadzi coraz aktywniejszy tryb życia. I nie ma tu nic do rzeczy ogólny kryzys gospodarczy. Ludzie coraz dłużej pracują, więcej podróżują służbowo po kraju, coraz więcej odbywają służbowych spotkań „na mieście”. To powoduje, że niejednokrotnie są wręcz zmuszeni do jedzenia posiłków, szczególnie lunchu i kolacji w restauracjach.

Oprócz tego coraz większa grupa osób korzysta z dobrodziejstw swoich zarobków i przynajmniej od czasu do czasu spożywa weekendowy posiłek z rodziną w restauracji.

Chcąc otworzyć restaurację musisz mieć przede wszystkim mieć na nią pomysł, powinieneś wiedzieć czego chcesz. Będzie to kierunkowało Twoje dalsze działania jak znalezienie lokalu, zatrudnienie personelu, przystosowanie lokalu i inne inwestycje.

Bądźmy szczerzy, musisz się postarać, gdyż zjeść można w bardzo wielu miejscach.  Pomimo tego, że w centralnych, ruchliwych miejscach miast - restauracji nie brakuje, to jednak trudno jest znaleźć miejsce gdzie można w spokoju i miłej atmosferze, za niewygórowaną cenę zjeść dobry obiad, lub kolację. Otwarcie restauracja to ryzykowna inwestycja i trzeba uważać aby nie była chybiona.

Dobry restaurator musi naprawdę po pierwsze wiedzieć czego chce a po drugie kochać to co robi. Można przygotować super biznes plan, zatrudnić dekoratora wnętrz i wydać „kupę” kasy na remont lokalu, ale nic to nie da jeśli zabraknie Ci determinacji i entuzjazmu w pokonaniu trudności i dobrego pomysłu, którym zarazisz klientów.

Myśląc o założeniu restauracji, zwróć uwagę na demograficzne otoczenie restauracji (jeśli masz już lokal, a jeśli nie to znajdź odpowiednią lokalizację do swojej koncepcji, nie może być ona zupełnie oderwana od rzeczywistości): jacy potencjalni klienci będą przeważali w okolicy i ilu ich będzie. Nie patrz tylko na to co jest dzisiaj, ale zakładając taki biznes jak restauracja musisz myśleć perspektywicznie, wybiegając w przyszłość na co najmniej kilka lat.

Pracownicy

Bardzo ważną kwestią będzie zatrudnienie odpowiedniego personelu. Powinieneś znaleźć i zatrudnić dobrych i sumiennych pracowników. Pamiętaj, że to oni będą tworzyć klimat Twojej restauracji. To z nimi klient będzie miał najczęstszy, bezpośredni kontakt. Powinni więc odznaczać się wysoką kulturą osobistą i pewnym doświadczeniem. 

Kluczem do sukcesu Twojej restauracji będzie również zatrudnienie odpowiedniego, dobrego, znającego się na swoim fachu kucharza. Szukając kucharza patrz na doświadczenie w prowadzeniu kuchni jaką będziesz oferował (włoska, grecka, orientalna, polska, ostatnio bardzo popularna rosyjska itd.). Otwierając swoją restaurację powinieneś mieć pewność, że serwowane dania będą naprawdę smaczne.

Warunki lokalowe

Realizując swój pomysł na restaurację pamiętaj, że jednym z najważniejszych aspektów tego biznesu będzie odpowiedni lokal. Musi on spełnić wiele wymogów formalnych (link do lokalu) ale też niezwykle istotnym jest aby:
- był widoczny od strony miejsc przepływu potencjalnych klientów,
- miał odpowiednie możliwości godzin otwarcia (a więc sąsiedztwo lokalu),
- miał odpowiednią wielkość (sala główna, zaplecze),
- był dostępny dla osób niepełnosprawnych,
- miał parking, lub dostęp do niego w pobliżu,
- był położony w bezpiecznej okolicy.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Dr Irena Kamińska-Radomska

Trener etykiety biznesu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »