REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej Polaków, szczególnie tych mieszkających w dużych miastach, prowadzi coraz aktywniejszy tryb życia. I nie ma tu nic do rzeczy ogólny kryzys gospodarczy. Ludzie coraz dłużej pracują, więcej podróżują służbowo po kraju, coraz więcej odbywają służbowych spotkań „na mieście”. To powoduje, że niejednokrotnie są wręcz zmuszeni do jedzenia posiłków, szczególnie lunchu i kolacji w restauracjach.

Oprócz tego coraz większa grupa osób korzysta z dobrodziejstw swoich zarobków i przynajmniej od czasu do czasu spożywa weekendowy posiłek z rodziną w restauracji.

REKLAMA

Chcąc otworzyć restaurację musisz mieć przede wszystkim mieć na nią pomysł, powinieneś wiedzieć czego chcesz. Będzie to kierunkowało Twoje dalsze działania jak znalezienie lokalu, zatrudnienie personelu, przystosowanie lokalu i inne inwestycje.

REKLAMA

Bądźmy szczerzy, musisz się postarać, gdyż zjeść można w bardzo wielu miejscach.  Pomimo tego, że w centralnych, ruchliwych miejscach miast - restauracji nie brakuje, to jednak trudno jest znaleźć miejsce gdzie można w spokoju i miłej atmosferze, za niewygórowaną cenę zjeść dobry obiad, lub kolację. Otwarcie restauracja to ryzykowna inwestycja i trzeba uważać aby nie była chybiona.

Dobry restaurator musi naprawdę po pierwsze wiedzieć czego chce a po drugie kochać to co robi. Można przygotować super biznes plan, zatrudnić dekoratora wnętrz i wydać „kupę” kasy na remont lokalu, ale nic to nie da jeśli zabraknie Ci determinacji i entuzjazmu w pokonaniu trudności i dobrego pomysłu, którym zarazisz klientów.

Myśląc o założeniu restauracji, zwróć uwagę na demograficzne otoczenie restauracji (jeśli masz już lokal, a jeśli nie to znajdź odpowiednią lokalizację do swojej koncepcji, nie może być ona zupełnie oderwana od rzeczywistości): jacy potencjalni klienci będą przeważali w okolicy i ilu ich będzie. Nie patrz tylko na to co jest dzisiaj, ale zakładając taki biznes jak restauracja musisz myśleć perspektywicznie, wybiegając w przyszłość na co najmniej kilka lat.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

Pracownicy

Bardzo ważną kwestią będzie zatrudnienie odpowiedniego personelu. Powinieneś znaleźć i zatrudnić dobrych i sumiennych pracowników. Pamiętaj, że to oni będą tworzyć klimat Twojej restauracji. To z nimi klient będzie miał najczęstszy, bezpośredni kontakt. Powinni więc odznaczać się wysoką kulturą osobistą i pewnym doświadczeniem. 

Kluczem do sukcesu Twojej restauracji będzie również zatrudnienie odpowiedniego, dobrego, znającego się na swoim fachu kucharza. Szukając kucharza patrz na doświadczenie w prowadzeniu kuchni jaką będziesz oferował (włoska, grecka, orientalna, polska, ostatnio bardzo popularna rosyjska itd.). Otwierając swoją restaurację powinieneś mieć pewność, że serwowane dania będą naprawdę smaczne.

Warunki lokalowe

Realizując swój pomysł na restaurację pamiętaj, że jednym z najważniejszych aspektów tego biznesu będzie odpowiedni lokal. Musi on spełnić wiele wymogów formalnych (link do lokalu) ale też niezwykle istotnym jest aby:
- był widoczny od strony miejsc przepływu potencjalnych klientów,
- miał odpowiednie możliwości godzin otwarcia (a więc sąsiedztwo lokalu),
- miał odpowiednią wielkość (sala główna, zaplecze),
- był dostępny dla osób niepełnosprawnych,
- miał parking, lub dostęp do niego w pobliżu,
- był położony w bezpiecznej okolicy.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

REKLAMA

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

REKLAMA

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

REKLAMA