| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > e-Firma > Samouczek > Jak zatrzymać zamykanie lub restart systemu (Windows XP)

Jak zatrzymać zamykanie lub restart systemu (Windows XP)

Może zdarzyć się sytuacja, w której użytkownik odruchowo skorzysta z funkcji restartu lub zamknięcia systemu operacyjnego Windows komputera, a chwilę potem się rozmyśli. Dzięki skrótowi oraz specjalnej kombinacji klawiszy można oba procesy zatrzymać.

W określonych przypadkach, po instalacji nowego oprogramowania, sterowników lub aktualizacji, system Windows może wymagać ponownego uruchomienia. Jeśli odruchowo potwierdzisz tę operację, wszystkie programy oraz dokumenty, z którymi obecnie pracujesz zostaną zamknięte. Dzięki specjalnemu skrótowi oraz kombinacji klawiszy możesz anulować ponowne uruchamianie lub zamykanie systemu Windows. W tym celu wykonaj poniższe kroki:

1. W dowolnym miejscu pulpitu naciśnij prawy klawisz myszy w celu wywołania menu kontekstowego i wybierz z niego Nowy, a następnie Skrót

2. Po uruchomieniu kreatora tworzenia nowego skrótu, w polu Wpisz lokalizację elementu, wprowadź następującą wartość: shutdown.exe -a

3. Na następnej planszy należy wpisać nazwę dla skrótu (przykładowo Anuluj zamykanie

4. Po utworzeniu skrótu klikamy na nim prawym klawiszem myszy i z menu kontekstowego wybieramy Właściwości

5. Po przejściu na kartę Skrót, wpisujemy w pole Klawisz skrótu kombinację klawiszy, która zatrzyma operację zamykania lub restartu (przykładowo [CTRL] + [ALT] + [S]). Potwierdzamy zmiany przyciskiem Zastosuj, a następnie OK

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Łukasz Żur

Menedżer produktu w nazwa.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK