Kategorie

Warzywa jadalne

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dynia Hokkaido to jedna z odmian, która wyróżnia się niewielkim rozmiarem, jadalną skórką i słodkawym smakiem. Jakiej gleby wymaga dynia i na jakim stanowisku będzie rosła najlepiej? Co można przyrządzić z dyni Hokkaido i jak ona właściwie smakuje?
Zgodnie z art. 13 rozporządzenia 1829/2003 na opakowaniu produktu spożywczego, który ma w swoim składzie GMO lub jest wyprodukowany z GMO powinna znajdować się informacja dla konsumenta, jakiego rodzaju produkt kupuje. Zobacz, jak powinna być oznakowana żywność GMO.
Uprawa bobu jest bardzo prosta i popularna w Polsce. Do bezpośredniej konsumpcji najczęściej wykorzystuje się zielone, niedojrzałe nasiona bobu, które zawierają białko, węglowodany, sole mineralne oraz kompleks witamin. Co warto wiedzieć o uprawie bobu?
Pietruszka korzeniowa i pasternak mają bardzo podobne korzenie, jednak wyraźnie różnią się smakiem. Bywają mylone przez klientów sklepów warzywnych, a nawet przez samych sprzedawców, którzy często błędnie opisują dostarczone im przez hodowców warzywa. Zobacz jak odróżnić pasternak od pietruszki?
Papryka przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej i z Ameryki Południowej, w Polsce uprawa papryki stała się bardzo popularna w ciągu ostatnich 15 lat. Papryka jest warzywem cenionym w ze względu na walory smakowe, a także dużą zawartość witaminy C, żelaza oraz wapnia. Co warto wiedzieć o uprawie papryki?
Uprawa warzyw zależy od wielkości działki, aczkolwiek nawet na małej działce możemy uprawiać warzywa. Warzywa są bogate w składniki odżywcze, więc warto wygospodarować dla nich miejsce, nawet na słonecznym balkonie. O czym warto pamiętać przy zakładaniu własnego warzywniaka? Na czym polega uprawa współrzędna?
Warzywa łatwe w uprawie to rośliny, od których dobrze jest zacząć przygodę z własnym ogródkiem. Na początek warto przeznaczyć na ogródek mniejszy obszar, aby z czasem go powiększyć. Które warzywa są łatwe w uprawie? Na co zwrócić uwagę przy uprawie warzyw we własnym ogródku?
Do warzyw rzadko uprawianych w ogrodach na pewno możemy zaliczyć: brokuł, jarmuż, szparagi i kukurydze. Warzywa te bogate w wiele składników odżywczych są proste w uprawie wręcz nakłaniają, aby zwrócić na nie większą uwagę. Zobacz jak je uprawiać w ogrodzie.
Ekologiczna uprawa warzyw to korzystanie z naturalnych nawozów, dbanie o glebę i wykorzystywanie naturalnych sposobów w walce ze szkodnikami. Ekologia ma tę zaletę, że nie nasączamy warzyw sztucznymi, szkodliwymi substancjami. Jak prowadzić ekologiczną uprawę warzyw we własnym ogrodzie?
Skorzonera to w naszym kraju wciąż bardzo rzadkie warzywo. Skorzonera jest źródłem wielu, bardzo cennych składników mineralnych oraz witamin. Roślina ta dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Jak uprawiać skorzonerę we własnym ogródku?
Uprawa czosnku w ogrodzie nie jest skomplikowana. Czosnek to roślina o intensywnym zapachu i ostrym smaku. Czosnek ma także właściwości bakteriobójcze, co stanowi doskonałą broń przeciw wirusom i bakteriom. Zobacz jak uprawiać czosnek w ogrodzie?
Pieczarki można uprawiać w pomieszczeniu w przeciwieństwie do wielu roślin, nie wymagają światła. Do odpowiedniego wzrostu pieczarce potrzebna jest natomiast bardzo wysoka wilgotność powietrza. Podpowiadamy, jak krok po kroku uprawiać pieczarki.
Rzodkiewka w ogrodzie pełni doskonałą rolę wydzielania granic innym warzywom, gdyż cechuje się szybkim wzrostem. Rzodkiewka, chrupiąca, słodka i twarda nadaje się do sałatek, twarogów lub na surowo. Zobacz jak uprawiać rzodkiewki w ogrodzie.
Dynie uprawiane w naszym kraju to najczęściej banie, tzw. dynie olbrzymie, oraz dynie zwyczajne. Dynia staje się najbardziej popularna w okresie Halloween, gdzie znajduje zastosowanie jako ozdoba domów i sklepów. Można wykonać z niej także lampion.