Warzywa i owoce genetycznie modyfikowane (GMO) – przykłady
11 lut 2013
Najczęściej modyfikowane genetycznie warzywa i owoce (GMO) to te gatunki roślin, które są przez nas dość często wykorzystywane. Ziemniaki, pomidory, kukurydza, ryż, banany, winogrona. Zobacz co jeszcze.
Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?
08 lut 2013
Do tej pory, największy odsetek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) produkowany i sprzedawany w jest USA. Zaraz za USA są Brazylia i Argentyna. Powodów upraw żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) jest kilka, należą do nich m.in. zwiększenie odporność upraw na atakujące je choroby, owady i wirusy.
GMO – co to takiego?
06 lut 2013
GMO (ang. Genetically Modified Organism) to Genetycznie Modyfikowane Organizmy. GMO to organizmy, które zawierają w swoim DNA obce geny, które pochodzą z innego organizmu. Poniżej, wszystko o GMO.