Czy wiesz jak oszczędzać na gotowaniu?
REKLAMA
REKLAMA
Możesz gotować na dwa dni. Do takiego przyrządzania najlepiej nadają się dania jednogarnkowe, na przykład fasolka po bretońsku, bogracz, chili con carne. Domownicy wracający do domu o różnych porach w każdej chwili mogą sobie je podgrzać.
REKLAMA
Do tańszych dań jednogarnkowych należą zupy z wkładką, na przykład z pulpecikami, z kiełbasą czy kawałkami mięsa, na którym się zupa gotowała. Możesz przyrządzić na przykład barszcz ukraiński z kawałkami mięsa, czy żurek z białą kiełbasą.
Jeżeli to możliwe gotuj zawsze pod przykryciem, oszczędzisz gaz lub energię elektryczną.
Innymi niedrogimi daniami, choć dość pracochłonnymi są rożnego rodzaju kluski czy pierogi. Od czasu do czasu możesz kupić gotowe.
Szybko i oszczędnie można zrobić danie z mrożonek, na przykład mieszankę warzywną- dowolną – wrzuć na patelnię, dodaj ugotowany wcześniej ryż, dodaj przyprawy i danie gotowe.
Jeżeli został ci wywar z niedzielnego rosołu i nie masz ochoty następnego dnia jeść zupy, nie wylewaj go tylko zamroź. To samo zrób z sosem.
Mrozić też można naleśniki, jeżeli zabrakło ci farszu a ciasto pozostało.
Jest lato – zrób przetwory – to nadal się opłaca. Będziesz miała świeże warzywa zimą. Jeżeli masz gdzie ukiś kapustę. Nie musisz sama jej kroić, kupisz poszatkowaną. Zimą nie będziesz musiała kupować gotowych sałatek w słoikach, które sporo kosztują. Do kiszonej kapusty wystarczy dodać startą marchewkę, jabłko, cukier, sól, pieprz i oliwę z oliwek i niedroga surówka gotowa!
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.