Polska promuje przemysł spożywczy na Węgrzech
REKLAMA
REKLAMA
Polskie stoisko 21 lutego odwiedził węgierski Minister Rolnictwa József Graf, który interesował się możliwościami rozwoju współpracy bilateralnej miedzy naszymi krajami, a także degustował polskie produkty wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”.
REKLAMA
Wysoka jakość polskich produktów żywnościowych była tematem przewodnim seminarium zorganizowanego 22 lutego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Budapeszcie. Podczas seminarium przedstawiono zasady Programu „Poznaj Dobrą Żywność" oraz omówiono wyniki handlu artykułami rolno-spożywczymi z Węgrami.
REKLAMA
W ciągu ostatnich 4 lat eksport artykułów rolno – spożywczych z Polski zwiększył się przeszło trzykrotnie. Polska stała się drugim dostawcą żywności na Węgry. Najważniejszym towarem eksportowym w dalszym ciągu pozostają produkty zwierzęce, ale w grupie tej znajdują się także przetwory zbożowe.
Wzrost odnotowano w eksporcie wyrobów mlecznych, jaj i miodu. Liczącą się pozycją eksportowa są także napoje. W seminarium wzięli udział przedsiębiorcy zainteresowani wprowadzeniem polskich produktów na węgierski rynek, a także liczne grono dziennikarzy prasy węgierskiej. Goście seminarium mogli także spróbować, prezentowanych na polskim stoisku, produktów.
Podczas wszystkich dni targowych pracownicy ministerstwa, ubrani w staropolskie stroje, promują polską żywność oraz udzielają informacji o polskim rolnictwie. Targi Foodapest potrwają do 24 lutego.
MRiRW/IN
Zobacz także: ABC firmy Wieszjak.pl
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.