Rolniczy handel detaliczny - limity żywności sprzedawanej do sklepów
REKLAMA
REKLAMA
Rolniczy handel detaliczny
Rozporządzenie to jest uzupełnieniem ustawy o rolniczym handlu detalicznym. Określa ono maksymalną ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD.
REKLAMA
Projektowane rozporządzenie reguluje ponadto zakres i sposób dokumentowania zbywania tej żywności. Rolnik będzie musiał prowadzić i przechowywać dokumentację określającą datę i ilość zbywanej żywności.
W porównaniu z przepisami dotychczas obowiązującego rozporządzenia ministra rolnictwa z grudnia 2016 r. w tej sprawie, zmienione zostało brzmienie przepisów w taki sposób, aby maksymalne limity żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego odnosiły się wyłącznie "do dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego" (np. do sklepów), nie zaś, jak dotychczas, do ilości żywności zbywanej zarówno konsumentom finalnym (sprzedaż bezpośrednia), jak i do tych zakładów - informują autorzy projektu.
Ważne!
W projekcie nie określono natomiast limitów dla żywności, która będzie sprzedawana bezpośrednio konsumentom.
REKLAMA
Ponadto ma być zwiększony maksymalny limit zbywania oleju (z 1 tys. do 10 tys. litrów) oraz wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa. Doprecyzowano także zakres niektórych grup asortymentowych żywności w związku z wątpliwościami w interpretacji przepisów zgłaszanymi przez podmioty.
W ramach limitów określonych przez ministra rolnictwa rolnik może sprzedać np. 80 ton pomidorów gruntowych, 10 ton malin, 14 ton truskawek, 25 ton jabłek, 3,4 tys. kg dżemów, 1,6 tys. kg owoców suszonych, 5 tys. kg kiszonek warzywnych, 3,4 tys. kg marynowanych warzyw, 52 tys. litrów mleka, ok. 148 tys. sztuk jaj, 2,3 tys. kg mięsa czy 1,4 tys. kg wyrobów mięsnych.
Czym jest rolniczy handel detaliczny (RHD)?
Rolniczy handel detaliczny (RHD) jest specyficzną formą handlu detalicznego, funkcjonującą w Polsce od 2017 r. i "dedykowaną" rolnikom prowadzącym produkcję żywności w celu jej wprowadzenia na rynek na małą skalę. Podstawowym warunkiem prowadzenia tej działalności jest to, że żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom, a także np. do sklepów.
Nowelizacja w Sejmie
Pod koniec lipca 2021 r. rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, mający ułatwić rolnikom prowadzenie handlu detalicznego. Projektowane przepisy m.in. podnoszą z 40 tys. zł do 100 tys. zł kwotę przychodów zwolnioną od podatku dochodowego w ramach rolniczego handlu detalicznego. Ponadto rozszerzają one sprzedaż produktów z obszaru województwa na cały kraj. Projekt trafił już do Sejmu, ale jeszcze nie był procedowany. (PAP)
Anna Wysoczańska
awy/ mk/
REKLAMA
REKLAMA