| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Restauracja > Zezwolenie na ogródek restauracyjny lub piwny

Zezwolenie na ogródek restauracyjny lub piwny

Prowadzący restaurację chętnie wychodzą ze stolikami ze swoich lokali tworząc ogródki restauracyjne i piwne. Stworzenie takiego ogródka wymaga uzyskania zezwolenia. Jakie są warunki uzyskania zezwolenia na ogródek restauracyjny i kto je wydaje?

Ogródek restauracyjny

Chodnik jest częścią drogi przeznaczoną dla ruchu pieszych. Pojęcie chodnika mieści się w pojęciu pasa drogowego w rozumieniu ustawy o drogach publicznych. O zajęciu pasa drogowego decyduje nie tylko zajmowanie gruntu na jego powierzchni, ale również przestrzeni nad nim.

Zgodnie z ustawą o drogach publicznych, aby stworzyć ogródek restauracyjny na chodniku, konieczne jest uzyskanie zezwolenia od zarządcy drogi. Zezwolenie takie jest wydawane w drodze decyzji administracyjnej.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Polecamy: Podatki 2014 - Podatkowa Księga Przychodów i Rozchodów 2014

Warunki uzyskania zezwolenia

Warunki uzyskania zezwolenia są uzależnione od zarządcy drogi. Zazwyczaj restaurator będzie musiał:

  1. czytelnie wypełnić i podpisać wniosek,
  2. do wniosku należy dołączyć: szczegółowy plan sytuacyjny, zatwierdzony projekt organizacji ruchu i inne wymagane przez zarządcę
  3. projekt zawierający wizualizację, opis materiałów konstrukcyjnych, ich kolorystykę oraz sposób montażu umieszczanego urządzenia/naniesienia – dotyczy m.in. ogródków gastronomicznych.
  4. odpis z Krajowego Rejestru Sadowego / CEIDG – jeżeli wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą

Przed zajęciem pasa drogowego na prawach wyłączności należy wystąpić o wydanie odrębnego zezwolenia na zajęcie pasa drogowego drogi gminnej w celu prowadzenia robót – jeżeli roboty takie będą wykonywane.

Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Opłata za ogródek na chodniku

Otrzymanie zezwolenia wiąże się z uiszczeniem opłaty w wysokości określonej przepisami ustawy. Opłatę za zajęcie pasa drogowego ustala się jako iloczyn liczby metrów kwadratowych powierzchni pasa drogowego zajętej przez rzut poziomy obiektu, liczby dni zajmowania pasa drogowego i stawki opłaty za zajęcie 1 m2 pasa drogowego.

Rada gminu lub miasta, w drodze uchwały, ustala dla dróg, których zarządcą jest ta jednostka samorządu terytorialnego, wysokość stawek opłaty za zajęcie 1 m2 pasa drogowego, z tym że stawki opłat nie mogą przekroczyć 10 zł za jeden dzień zajmowania pasa drogowego.

Restauracja - pozwolenia

Pamiętaj, aby uiścić opłatę za zajęcie pasa drogowego w terminie 14 dni od dnia, w którym decyzja ustalająca jej wysokość stała się ostateczna.

Brak zezwolenia – można się odwołać

W razie negatywnej decyzji zarządcy drogi o zezwoleniu na rozstawienie ogródka restauracyjnego Do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji, za pośrednictwem organu, który wydał decyzję.

Restauracja - lokal

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Stefanowicz

Dyrektor Zespołu ds. Cła i Akcyzy w KPMG

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »