| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Jak założyć firmę > Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?

Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?

Osoba, która chce otworzyć firmę działającą w branży gastronomicznej musi liczyć się z tym, że konieczne jest spełnienie określonych warunków sanitarno-higienicznych przewidzianych przez prawo. Nad realizacją wynikających z nich obowiązków przez przyszłych przedsiębiorców czuwają stacje sanitarno-epidemiologiczne. Jakie to wymogi i gdzie ich szukać? Przeczytaj.

Warunki, których spełnienie pozwala na podjęcie działalności gastronomicznej nie są zgromadzone w jednym akcie prawnym. Szukając ich należy sięgnąć zarówno do prawa krajowego jak też unijnego.

Bezpieczeństwo żywności

Myśląc o założeniu własnego baru, restauracji lub innego punktu gastronomicznego nie można nie uwzględnić rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 28 stycznia 2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Zgodnie z zawartym w nim art.17 podmioty, które działają na rynku spożywczym oraz pasz mają obowiązek zapewnienia (podczas wszystkich etapów produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą) zgodności żywności bądź pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowania przestrzegania tych wymogów.

Higiena środków spożywczych

Kolejne rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29. 04 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych w art.1, ust.1, lit. a wskazuje, iż główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego. Ten sam akt nakłada na przedsiębiorców obowiązek, aby na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, żywność była chroniona przed zanieczyszczeniem mogącym spowodować niezdatność do spożycia przez ludzi, szkodliwość dla zdrowia lub zanieczyszczenie w taki sposób, że byłoby nierozsądnie oczekiwać, iż żywność zostanie w tym stanie skonsumowana (zał. II rozdział IX pkt 3). Przedsiębiorstwa sektora spożywczego mają obowiązek opracowania, wykonania i utrzymania stałej procedury lub procedury na podstawie zasad HACCP (rozdz. II art. 5 pkt 1).

Polecamy serwis: Mała firma

Prawo krajowe

Nie tylko prawo unijne sięga po regulacje w zakresie bezpieczeństwa żywności i higieny środków spożywczych. Konkretyzuje je ustawa z dnia 25. 08. 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) 178/2002 wskazanego jako pierwsze.

Zobacz także: Jak zarobić pierwszy milion

Aktualnie obowiązujące akty prawne dostępne są na stronie Główngo Inspektoratu Sanitarnego www.pis.gov.pl.

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

Praca

Oferty pracy z praca.pl

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci infor.pl

Bernardo Cartoni i Wspólnicy Sp. K.

Kancelaria Prawnicza

Zostań ekspertem Infor.pl »