| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Gospodarstwo agroturystyczne > Gospodarstwo agroturystyczne - wymagania lokalowe

Gospodarstwo agroturystyczne - wymagania lokalowe

Jeśli jesteś zainteresowany wysokim poziomem świadczonych przez siebie usług agroturystycznych, możesz wystąpić z wnioskiem o dokonanie kategoryzacji usług, do Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” prowadzącej kategoryzację agroturystycznej bazy noclegowej.

Kategoryzacji podlegają wszystkie obiekty znajdujące się na terenach wiejskich. Kategoryzacja jest gwarancją odpowiedniej jakości usług w zależności od przyznanej kategorii. Kategoryzacji podlegają zarówno całe obiekty jak i poszczególne pomieszczenia noclegowe. Na wniosek zainteresowanego po uiszczeniu odpowiedniej opłaty Inspektorzy PFTW przeprowadzają inspekcję kategoryzacyjną.

Poszczególne, oceniane obiekty dostają za standard oceny - słoneczka, jedno, dwa, nawet trzy słoneczka, jeśli pokój ma oddzielną łazienkę, baza noclegowa ma dość wysoki standard, gościom zapewnione są dodatkowe atrakcje.

Kategoria lub opinia federacji o tym, że zostanie ona nadana, jest podstawą do przyznania dofinansowania inwestycji związanych z agroturystyką. Rekomendacja jest załącznikiem do wniosku, który składa się do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Minimalne wymagania wiejskiej bazy noclegowej:

Pokoje gościnne:
- Pokój 1- i 2-os min. 6 m2;
- Pokój 2-os dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę;
- łóżka jednoosobowe 80x190cm,
- łóżka dwuosobowe 120x190cm;
- nocny stolik lub półka dla każdej osoby;
- stół lub stolik;
- krzesło lub taboret;
- wieszak na odzież;
- lustro umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki;
- pościel zgodna z ilością miejsc noclegowych;
- oświetlenie-min 1 punkt świetlny;
- zasłony okienne zaciemniające;
- kosz na śmieci;
- drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz;
- lampka nocna zgodna z liczbą miejsc noclegowych.

Łazienki:
- natrysk lub wanna;
- umywalka z blatem lub półką;
- WC lustro z oświetleniem;
- gniazdko elektryczne;
- pojemnik na śmieci dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe;
- max. 15 osób na 1 WHS (łazienka + WC).

Wymagania ogólne:
- ogrzewanie w całym obiekcie w m-cach X-IV temp. 18 st. Celsjusza;
- zimna i ciepła woda dostępna przez całą dobę.

Anna Konarzewska-Żuczek

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Paszkowski

Księgowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »