| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Praca i ubezpieczenia > Jadalnia w zakładzie pracy

Jadalnia w zakładzie pracy

Pracodawca zatrudniający powyżej 20 pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić im pomieszczenie do spożywania posiłków.

Obowiązek ten dotyczy również pracodawców zatrudniających 20 i mniej pracowników, jeżeli są narażeni na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących (rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy; DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650).

Obowiązek zapewnienia jadalni nie dotyczy zakładów pracy, w których są wykonywane prace wyłącznie o charakterze biurowym.

Rozporządzenie wskazuje na 3 typy jadalni:

• której pracownicy spożywają własne posiłki (typ I),

• przeznaczoną do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II),

• z zapleczem - przeznaczoną do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III).

Bez względu na typ jadalni należy w niej umieścić na widocznym miejscu napis lub znak informujący o zakazie palenia tytoniu. Pomieszczenie jadalni, w której pracownicy spożywają własne posiłki, nie powinno być mniejsze niż 8 m2 (na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni) i powinno być wyposażone w umywalki (nie mniej niż jedna umywalka na 20 miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna umywalka). Dodatkowo jadalnia powinna być wyposażona w indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.

Jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów powinna być dodatkowo wyposażona w pomieszczenie do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.

Jadalnia z zapleczem przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych (typu III), oprócz wymagań wskazanych wyżej, powinna mieć ponadto węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi.

Szczególną grupę stanowią pracownicy zatrudnieni przy wykonywaniu prac w kontakcie z materiałami zakaźnymi lub trującymi - dla nich powinny być urządzone oddzielnie jadalnie niedostępne dla innych pracowników.

Pracodawca musi również pamiętać, że jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych również nieodpłatnie odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problematykę obowiązku zapewnienia pracownikom odpowiednich posiłków i napojów reguluje już powołane rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279).

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Buszan Augustyniak Suchecka Adwokat Radcowie Prawni Spółka partnerska

Ekspert w zakresie nieruchomości, własności intelektualnej, podatków oraz praw przedsiębiorców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »