| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > ABC małej firmy > „Termin przydatności do spożycia” a „data minimalnej trwałości”, czym się różnią?

„Termin przydatności do spożycia” a „data minimalnej trwałości”, czym się różnią?

Data przydatności do spożycia to jedna z najczęściej sprawdzanych przez Polaków informacji zamieszczona na etykiecie produktów spożywczych. Jednak tak samo jak w przypadku czytania składu produktu spożywczego, konsument nie zawsze potrafi prawidłowo zinterpretować informację dotyczącą trwałości kupowanego produktu.

„Najlepiej spożyć przed”

Drugi rodzaj informacji to data minimalnej trwałości oznaczona zwrotem – „ najlepiej spożyć przed” z datą dzienną lub - „najlepiej spożyć przed końcem” w pozostałych przypadkach. Jeśli mamy do czynienia ze środkiem spożywczym, którego trwałość nie przekracza 3 miesięcy, można podać tylko dzień i miesiąc, jeśli od 3 do 18 miesięcy - miesiąc i rok, zaś powyżej 18 miesięcy tylko rok. Warto zwrócić uwagę, iż oznaczenie to dotyczy przechowywania w pewnych określonych warunkach, opisanych na opakowaniu a obejmujących takie parametry jak temperatura, nasłonecznienie czy wilgotność. Przekroczenie daty i zjedzenie później takich produktów nie niesie za sobą zagrożenia dla życia i raczej także nie dla zdrowia, jest to raczej informacja, iż nie będzie on posiadał takiej samej, jakości jak wcześniej a także, że może utracić takie walory jak smak czy zapach zapewniony do tej daty. Grupą wyrobów objętych tym wymogiem są produkty suche takie jak kasze, makarony, mąki.

Termin przydatności do spożycia nie powinien różnicować stawek VAT

Istnieje także grupa produktów zwolnionych z oznaczania zarówno datą minimalnej trwałości jak i terminem przydatności do spożycia m.in. ocet, wyroby winiarskie, sól kuchenna, ale również owoce. Są to w rzeczywistości dwie grupy pierwsza to produkty, które nawet po bardzo długim czasie nie ulegają zepsuciu w ogóle. Druga zawiera np. owoce, które swoją świeżość zachowują bardzo krótko, ale równocześnie w zależności od warunków panujących w domu, więc trudno określić nawet w dniach ich przydatność, powinien to zrobić konsument na podstawie własnej wiedzy i doświadczenia.

Produktów po upłynięciu obu dat lub na krótko przed upłynięciem nie powinno podawać się dzieciom, osobom starszym lub rekonwalescentom, osoby te mają bowiem niską odporność i nawet niewielka ilość drobnoustrojów może wywołać u nich poważne problemy zdrowotne.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Zawadzki

Pasjonat motoryzacji, pracownik warsztatu mechanicznego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »