Znajdujesz się: Moja firma » Działalność gospodarcza » Jak otworzyć sklep spożywczy

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Samodzielnie albo we franczyzie
Jak otworzyć sklep spożywczy

Ostatnia aktualizacja: 2008-11-06
Autor: Patrycja Otto
Źródło: GP

Osoby, które myślą o własnym sklepie spożywczym, muszą liczyć się z wydatkiem od 50 tys. do powyżej 1 mln zł. Zwrot zainwestowanego kapitału będzie szybszy, gdy zostanie to zrobione pod skrzydłami jednej z działających na rynku sieci.

W zamian za to, jak dodaje, Grupa zapewnia pomoc przy otwarciu supermarketu.

- Pracownicy centrali pomagają przy wyborze lokalizacji, ustalaniu warunków zabudowy, oferują badania rynku, opracowanie projektu sklepu, obsłudze kredytowej czy prawnej - wylicza Marek Feruga.

Obecnie przedsiębiorcy mają do wyboru 80 sieci franczyzowych. Wśród nich są zarówno takie, które prowadzą małe sklepy, np. Groszek, Żabka, ABC, jak i duże supermarkety - Piotr i Paweł, Delikatesy Centrum, Spar.

JAK OTWORZYĆ SKLEP SPOŻYWCZY

Harmonogram prac krok po kroku

• opracowanie aranżacji placówki zgodnie z przepisami technicznymi, wodno-kanalizacyjnymi

• wykonanie projektu: jak będzie umeblowany sklep, gdzie znajdą się poszczególne stoiska, stanowiska kasowe

• przeprowadzenie koniecznych remontów w wybranym lokalu

• zlecenie okablowania elektrycznego, wykonanie sieci komputerowej

• zgłoszenie sklepu do Państwowej Straży Pożarnej

• zgłoszenie sklepu do Państwowej Inspekcji Pracy

• wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu i wpisanie do rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

• złożenie wniosku o uzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu

• podpisanie umów z dostawcami mediów

• podpisanie umowy dotyczącej wywozu śmieci

• podpisanie umowy dotyczącej przeprowadzenia deratyzacji i dezynfekcji

• wystąpienie o opinię kominiarską dotyczącą wentylacji pomieszczeń

• wystąpienie do dostawcy wody z prośbą o udostępnienie aktualnych badań wody

• zakup i instalacja urządzeń i elementów sieci komputerowo-kasowej

• złożenie pisemnego zgłoszenia o liczbie kas rejestrujących i miejscu ich użytkowania przed terminem rozpoczęcia ewidencjonowania sprzedaży

• instalacja i fiskalizacja kas

• zgłoszenie kasy w terminie 7 dni od dnia jej fiskalizacji do właściwego urzędu skarbowego w celu otrzymania numeru ewidencyjnego kasy

• wyposażenie placówki w urządzenia chłodnicze i meble

• umowa na dostawy towaru

• zakup samochodu z chłodnią do transportu artykułów wymagających niskich temperatur (w przypadku samodzielnego przywożenia produktów)

• zakup towaru

Wzrost liczby spożywczych sklepów franczyzowych 

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.

Niełatwo o zezwolenie na sprzedaż alkoholu

Warto pomyśleć o zezwoleniu na sprzedaż alkoholu, bo zwiększa to znacznie zysk sklepu. Uzyskiwanie koncesji wymaga jednak czasu, zwłaszcza, że liczba zezwoleń jest określona.



Strona 3

Najnowsze komentarze:

  • avatar

    TOM2013-10-27 22:05

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Poszukujesz regały sklepowe w bardzo korzystnej cenie... ZAPRASZAM na stronę http://dametcw.pl lub allegro (sprzedający: bogdan_nowgrzej)  

  • avatar

    SPRZEDAWCASWIETOKRZYSKIE2013-02-08 15:28

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?HEHE RÓŻNIĄ SIĘ PRZEDE WSZYSTKIM CENĄ JAJKO PRZEMYSŁOWE JEST TAŃSZE Z RACJI TEGO ZE DO PRODUKCJI TAKIEGO JAJKA JEST WYKORZYSTYWANA TAŃSZA PASZA JAJKO TRACI W TEN SPOSÓB NA WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH A TO SPROWADZA DO NIŻSZEJ CENY TAKIEGO JAJKA I JAK SAMA NAZWA MÓWI JEST ONO WYKORZYSTYWANE W PRZEMYŚLE CUKIERNICZYM, PIEKARNICZYM ITP DO WYTWARZANIA MASOWYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZY A WIEC WSZYSTKO SPROWADZA SIĘ DO CENY

  • avatar Agnieszka

    Agnieszka2013-02-08 15:01

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?

  • avatar ConradoNieMoreno

    ConradoNieMoreno2013-01-21 23:16

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Witaj ! polecam zaznajomić się z poniższym atrykułem: zakladam-firme.wieszjak.pl/sklep-spozywczy jeśli nadal coś będzie dla Ciebie nie jasne - pytaj od tego jest to forum.

  • avatar

    Karol2013-01-21 22:32

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Chciałbym założyć mały sklep z koleżanką i chciałem się zapytać jak się to robi krok po kroku.Dzwońcie na 661095918 szukam jakieś propozycji proszę pomóżcie

  • avatar

    marta2012-10-05 19:35

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    zgadzam się a poprzednim wpisem. ja tez prowadzę sklep od wielu lat i w dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko. Trzeba liczyć się z 15, a latem jeszcze większym dniem pracy . Światek, piątek i niedziela, żeby to wszystko ogarnąć.

  • avatar

    zainteresowany2012-09-18 18:17

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Ja polecam firmę Raven z Krakowa.Konkretny właściciel pomaga od początku do końcaw otwarciu i prowadzeniu sklepu, a szkoleniastanowiskowe na wysokim poziomie...wyciąga teżjuż istniejące sklepu z kryzysu...nie "zdziera skóry"więc szczerze polecam...tel.510-911-219Prosze o informacje ,w czyzm konkretnie pomagaja,ile to kosztuje ?- w przyblizeniu.

zamknij oknoNastępny artykuł

Najważniejsze jest bezpieczeństwo dokumentów