Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu styropian. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące styropian.
Zakup styropianu – na co zwrócić uwagę?
Aktualizacja: 10.08.2011
Aby wybrać dobry styropian, należy zwrócić uwagę na jego rodzaj i zastosowanie. Dowiedz się, jakie są rodzaje styropianu i jak dobrać styropian w zależności od jego zastosowania. »
Czy można stosować styropian do izolacji dachu?
Aktualizacja: 23.07.2014
Fachowcy z branży uważają, że styropian jest dobrym materiałem do izolacji termicznej dachów płaskich i skośnych. W przeciwieństwie do wełny mineralnie nie jest podatny wilgoć. Pomaga to w przypadku dachów płaskich jak i adaptacji poddaszy a na nich urządzania łazienek jest dużo korzystniejsze. »
Na co zwrócić uwagę przy wyborze izolacji termicznej?
Aktualizacja: 07.02.2011
Wybór odpowiedniej izolacji termicznej początkowo może wydawać się ciężkim zadaniem, ale jeśli odpowiemy sobie na pytanie gdzie chcemy ją zastosować i w jakich warunkach będzie pracowała oraz czy musi w związku z tym spełniać jakieś konkretne wymogi, wybór staje się dużo łatwiejszy. Grubość izolacji oczywiście ma znaczenie. W pierwszej kolejności powinnyśmy zwrócić uwagę na współczynnik przenikania ciepła i opór cieplny, bo to one decydują o właściwościach naszej izolacji. »
Poddasze nieużytkowe – jak ocieplić strop nad ostatnią kondygnacją?
Aktualizacja: 22.12.2010
Odpowiednie ocieplenie stropu pomiędzy ogrzewaną i nieogrzewaną kondygnacją jest istotne dla bilansu cieplnego budynku. Jednorazowy koszt związany z wykonaniem izolacji zwróci się w przeciągu kilku sezonów grzewczych. »
Aktualizacja: 28.02.2011
EPS to angielski skrót oznaczający płyty wykonane z polistyrenu ekspandowanego. Materiały z niego wytwarzane należą do grupy sztywnych tworzyw sztucznych z polistyrenu. Płyty EPS potocznie nazywane są styropianem i najczęściej używane są w technologiach BSO (metoda lekka-mokra). »
Magdalena Wilk: Obostrzenia dla przedsiębiorców są niezgodne z konstytucją [PODCAST]
Nawet 70 tyś. zł dotacji na rozwój rekreacji