| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Pizzeria > Pizzeria - zezwolenia

Pizzeria - zezwolenia

Jeżeli rozważasz możliwość sprzedaży w pizzerii alkoholu musisz uzyskać specjalne zezwolenie. Jest jeszcze kilka warunków, które musisz spełnić.

Kara za niedotrzymanie terminu i nawet najmniejszą zwłokę w zapłacie jest dotkliwa. Gmina cofa zgodę na sprzedaż alkoholu. O wydanie nowej nie można się ubiegać od razu, ale dopiero po upływie sześciu miesięcy.

Opłatę za sprzedaż detaliczną alkoholu przedsiębiorca musi wnosić każdego roku w trzech ratach. Pierwsza musi być wpłacona do dnia 31 stycznia, druga do dnia 31 maja, trzecia do dnia 30 września danego roku.

Jeżeli przedsiębiorca rozpoczyna działalność gospodarczą w trakcie roku kalendarzowego w trakcie roku kalendarzowego, opłata za pierwszy rok będzie proporcjonalnie niższa.


Opłaty za publiczne odtwarzanie muzyki

Każdy przedsiębiorca publicznie odtwarzający utwory muzyczne musi podpisać umowy licencyjne z organizacjami zbiorowego zarządzania prawami autorskimi i pokrewnymi. Ustawa o prawie autorskim przewiduje,że za publiczne odtwarzanie muzyki z kaset, płyt i innych nośnikównależy płacić odpowiedniej organizacji zbiorowego zarządzania prawamiautorskimi.

Podobnie wygląda sytuacja przy odtwarzaniu muzyki z radia czy telewizjijeżeli znajdują się one w miejscu ogólnodostępnym. Opłaty te związanesą z ochroną praw autorskich twórców.

Klienci pragnąc spędzić miło czas w twojej kawiarni prawdopodobnienawet nie wyobrażają że w kawiarni zabraknie odpowiedniej muzyki.

W Polsce jest kilka organizacji zajmujących się zbiorowymzarządzaniem prawami autorskimi i pokrewnymi. Najbardziej znaną jestZAIKS, który reprezentuje twórców. Inne reprezentują wykonawców.Dlatego czasem trzeba podpisać nie jedną ale nawet kilka umów (np.jeśli chcesz odtwarzać filmy). Tak więc oprócz Stowarzyszenia Autorów –ZAIKS mamy w Polsce Związek Producentów Audio Video (ZPAV), czy Związek Artystów Wykonawców (Stoart).

Prowadząc kawiarnię będziesz musiał uiszczać opłaty, które w tymwypadku są uzależnione od liczby miejsc w lokalu i wielkości miasta.

Ponadto np. ZAIKS przewiduje, że stawka opłaty może być podniesionao 50% w przypadku tych lokali, które dodatkowo usytuowane są w rejonieatrakcyjnym turystycznie. Natomiast Stoart umożliwia uzależnieniewysokości opłat także od wpływów przedsiębiorcy.

www.zaiks.org.pl

www.stoart.org.pl

www.zpav.pl



SANEPID

Otwierając pizzerię powinieneś w ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności gospodarczej zawiadomić na piśmie Inspektora Sanitarnego w powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz o przewidywanej liczbie pracowników.
Niewątpliwie konieczne będzie uzyskanie zgody Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego (Sanepid-u) na prowadzenie w wybranym lokalu pizzerii.

Procedura zgłoszenia lokalu obejmuje między innymi:
– złożenie wniosku,
– inwentaryzacji wraz z opisem technologicznym,
– planów architektonicznych pomieszczenia i jego danych (powierzchni, wysokości, liczby okien, dostępu do wody itp.).

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

DORADCA-UE.pl

portal

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »