REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Przy zakupie kateringu można odliczyć podatek

REKLAMA

Zakup usług kateringowych pozwala nabywcom odliczyć naliczony VAT. Możliwości takiej nie ma już przy usługach gastronomicznych.

Prowadząc działalność gospodarczą, przedsiębiorcy niejednokrotnie zastanawiają się, jak w ramach obowiązujących przepisów zmaksymalizować przychód z działalności, a zarazem pomniejszyć dochód do opodatkowania, nie narażając się na zarzut niewłaściwego stosowania przepisów podatkowych. Każdy z przedsiębiorców analizuje więc wydatki, głównie pod kątem ich związku z osiąganym przychodem, tj. pod kątem zaliczenia ich do kosztów uzyskania przychodów.

Usługi podobne, odpisy różne

Wątpliwości często pojawiają się przy odliczaniu VAT z wystawionej faktury na zakup usług kateringowych. Niepewność, co do możliwości odliczenia, wynika głównie z podobieństwa tych usług do usług gastronomicznych, których nabycie mimo oczywistego związku poniesionego wydatku z przychodem zostało wyłączone z grupy wydatków dających prawo do obniżenia podatku należnego o naliczony.

Tymczasem usługi gastronomiczne różnią się od usług kateringowych w swym zakresie pojęciowym jedynie miejscem spożycia posiłków przygotowanych przez usługodawcę.

Nie każdy ma prawo

Mimo niewielkiej różnicy w świadczeniach składających się na treść poszczególnych usług, analiza przepisów ustawy o VAT prowadzi do wniosku, że tylko nabycie usług kateringowych pozwoli nabywcy na odliczenie naliczonego podatku od towarów i usług, związanego z ich nabyciem.

Sama ustawa o VAT nie używa pojęcia usług kateringowch. Nie oznacza to jednak, że usługi te są tożsame z usługami gastronomicznymi, a wydatki poniesione na ich zakup nie dają prawa do obniżenia VAT. Do uwypuklenia różnic pojęciowych obu usług pomocna będzie klasyfikacja PKWiU. Mimo że zarówno jedne, jak i drugie mieszczą się w sekcji H klasyfikacji o nazwie usługi hotelarskie i gastronomiczne (PKWiU 55), to usługi kateringowe zawarte są w grupowaniu 55.5, a gastronomiczne określone zostały symbolem 55.3.

W wyjaśnieniach zawartych w tej sekcji ustawodawca definiuje usługi kateringowe jako usługi dostarczania posiłków do odbiorców zewnętrznych.

Ważne!
Usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (lokal usługodawcy). Natomiast katering obejmuje dodatkowo dostarczenie przygotowanych posiłków w miejsce wskazane przez zamawiającego (miejsce ich spożycia)

Usługa dla odbiorcy z zewnątrz

Charakterystyka ta pozwala stwierdzić, że ustawodawca także na gruncie ustawy o VAT rozróżnia usługi kateringowe od gastronomicznych. Dzieje się tak dlatego, że art. 146 ust. 1 ustawy o VAT wprowadza obniżoną 7-proc. stawkę podatku w odniesieniu do usług gastronomicznych. Gdyby pojęcie kateringu zawierało się w definicji usług gastronomicznych, to ustawodawca nie wprowadziłby dodatkowego zapisu obniżającego stawkę VAT do wysokości 7 proc. - właśnie w stosunku do usług dostarczania posiłków do odbiorców zewnętrznych. Tymczasem ustawa o VAT w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustanawia zakaz odliczania naliczonego podatku jedynie z faktur dokumentujących nabycie usługi gastronomicznej.

Bez wątpienia korzystniejsze będzie zatem - ze względu na możliwość odliczenia naliczonego VAT - nabycie przez podatnika usług kateringowych, a nie usług gastronomicznych. Nie oznacza to jednak, że w każdym przypadku strony umowy o świadczenie takich usług mogą swobodnie i zamiennie używać obu pojęć.

Trzeba pamiętać, że kontrolujący firmę urząd skarbowy może próbować ustalić rzeczywisty charakter otrzymanych przez podatnika świadczeń. W tym przypadku bez wątpienia podda analizie treść umowy i o ile z jej zapisów wynikać będzie, iż realnym przedmiotem świadczenia były usługi gastronomiczne, a nie kateringowe, to z pewnością odliczenie VAT dokonane przez podatnika zostanie przez ten organ zakwestionowane.

Michał Grzywacz
Associate, Krawczyk i Wspólnicy
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: GP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

REKLAMA

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

REKLAMA

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

REKLAMA