REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

WSA. Bezpieczeństwo żywności

REKLAMA

Przepisy rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu są nadrzędne wobec przepisów wyznaczających polskie normy.


W zakładach drobiarskich Imperson 16 listopada 2005 r. miała miejsce kontrola sanitarna. Wykazała ona, że w magazynach zakładu znajduje się 940 sztuk koncentratu pomidorowego konserwowanego benzoesanem sodu. Ponadto ustalono, że koncentrat ten nadal jest produkowany. Po zapoznaniu się z protokołem kontroli Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu wydal decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego koncentratu pomidorowego. Ponadto nałożył na zakłady Imperson obowiązek zaprzestania wprowadzania koncentratu do obrotu. Organ powołał się na art. 27 ust. 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2006 r. nr 122, poz. 851). Jako podstawę prawną organ wskazał również załącznik nr 2 par. 27 do rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz.U. nr 94, poz. 933).
Zakłady Imperson odwołały się od tej decyzji. Argumentowały, że koncentrat pomidorowy jest produkowany zgodnie z polską normą. Dopuszcza ona konserwację benzoesanem sodu w ilościach nieprzekraczających 0,1. Natomiast powołane przez organ rozporządzenie wyłącza przeciery pomidorowe od dozwolonych środków konserwujących. Dlatego w odniesieniu do nich należy stosować polskie normy konserwacji żywności. Po rozpatrzeniu odwołania Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny utrzymał w mocy decyzję organu pierwszej instancji. Uznał, że rozporządzenie ministra zdrowia wprawdzie wyłącza przeciery od stosowania środków konserwujących, ale tylko dlatego, że powinny być one konserwowane termicznie. Ponadto organ orzekł, że przepisy rozporządzenia są nadrzędne w stosunku do polskich norm. Odwołanie jest więc bezzasadne.
Zakłady wniosły skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Podnosiły, że skoro rozporządzenie nie przewiduje środków konserwujących dla koncentratów, to w odniesieniu do nich obowiązują polskie normy.
WSA nie podzielił tej opinii i oddalił skargę. Orzekł, że przepisy rozporządzenia ministra zdrowia, wyłączające przeciery warzywne od stosowania w nich środków konserwujących, są przepisami wyższego rzędu w stosunku do przepisów wyznaczających polskie normy. W ocenie sądu organ administracyjny postąpił prawidłowo nakazując wycofanie konserwowanych benzoesanem koncentratów z obrotu handlowego.
Sygn. akt VI SA/ Wa 409/06
 


Anna Dyrdowska
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: GP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

REKLAMA

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

REKLAMA

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

REKLAMA