| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Prawo celne. Nowe rozporządzenie

Prawo celne. Nowe rozporządzenie

Minister finansów określił urzędy celne, w których są dokonywane czynności przewidziane przepisami prawa celnego, w zależności od rodzaju towarów lub procedur celnych.

Z nowego rozporządzenia ministra finansów wynika, że czynności przewidziane przepisami prawa celnego, w zależności od rodzajów towarów, mogą być dokonywane we wszystkich urzędach celnych. Przepisu tego jednak nie stosuje się do towarów umieszczonych w magazynach żywności oraz podmiotów korzystających z procedury przewidzianej w art. 37 rozporządzenia Komisji (WE) nr 800/1999/WE z 15 kwietnia 1999 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych na produkty rolne (Dz.Urz. WE L nr 102 z 17 kwietnia 1999 r. z późn. zm.). Towary, co do których składany jest wniosek o refundację wywozową, mogą być zgłaszane do procedury wywozu w urzędach celnych, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

Natomiast załącznik nr 1 do rozporządzenia określa wykaz urzędów celnych, w których są dokonywane czynności przewidziane przepisami prawa celnego w zależności od procedur celnych. Podane w załączniku nr 1 rodzaje procedur celnych oznaczone zostały następującymi cyframi: 1 – dopuszczenie do obrotu, 2 – tranzyt, 3 – skład celny, 4 – uszlachetnianie czynne, 5 – przetwarzanie pod kontrolą celną, 6 – odprawa czasowa, 7 – uszlachetnianie bierne i 8 – wywóz.

Rozporządzenie opublikowano w Dzienniku Ustaw nr 251, poz. 2511. Wejdzie w życie 3 grudnia br.

reklama

Źródło:

GP

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Green Drive

To kampania społeczna realizowana przez Fundację Trans.org (www.trans.org). Głównym celem akcji jest pokazanie firmom transportowym w Europie najlepszych sposobów na zmniejszenie wydatków na paliwo.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »