| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Wiadomości > Fuzja na polskim rynku cukru

Fuzja na polskim rynku cukru

Pfeifer & Langen Polska może przejąć kontrolę nad British Sugar Overseas Polska. Prezes UOKiK uznała, że transakcja nie przyczyni się do istotnego ograniczenia konkurencji.

Pfeifer & Langen Polska należy do grupy kapitałowej Pfeifer & Langen, prowadzącej działalność na rynkach europejskich głównie w zakresie produkcji i dystrybucji cukru oraz jego asortymentu Pfeifer & Langen Polska m.in. produkuje, sprzedaje i importuje cukier z buraków cukrowych pod marką Diamant. Ponadto sprzedaje powstałe przy jego produkcji produkty uboczne np. wysłodki, melasę.

Przejmowana spółka British Sugar Overseas Polska, należy do grupy kapitałowej Associated British Food Group – prowadzi działalność w zakresie produkcji i sprzedaży m.in. cukru pod marką „Srebrna Łyżeczka”, paszy dla zwierząt oraz produktów ubocznych powstających w procesie produkcji cukru. Ponadto kupuje i konfekcjonuje, a następnie sprzedaje, takie produkty jak śruta rzepakowa i pszenna mączka razowa.

Prezes UOKiK wydała zgodę na przejęcie przez Pfeifer & Langen Polska kontroli nad British Sugar Overseas Polska poprzez nabycie 100 poc. udziałów w kapitale zakładowym tej spółki. Po przeprowadzeniu postępowania antymonopolowego Prezes Urzędu uznała, że koncentracja nie przyczyni się do istotnego ograniczenia konkurencji, w szczególności przez powstanie lub umocnienie pozycji dominującej na rynku.

Zgodnie z przepisami, transakcja podlega zgłoszeniu do Prezesa UOKiK, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce.

UOKiK/IN

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Gałecki

Ekspert w zakresie ekonomii i prawa gospodarczego.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »