| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Powstanie "inkubator kuchenny" dla małopolskich przedsiębiorców

Powstanie "inkubator kuchenny" dla małopolskich przedsiębiorców

W ramach projektu "Produkt Lokalny Małopolska" przedsiębiorcy i rolnicy będą mogli korzystać z wyposażenia obiektu umożliwiającego wytwarzanie lokalnych produktów gastronomicznych. Skorzystają także z pomocy marketingowej. Tzw. inkubator kuchenny powstanie w Stryszowie.

 

Przedsięwzięcie będzie realizowane w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Projekt realizuje Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w Krakowie. Jak podkreślił jej prezes Rafał Serafin, tego typu rozwiązania funkcjonują z powodzeniem od wielu lat w Szwajcarii, a także w krajach "starej" Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. I to właśnie Szwajcaria będzie wspierać jego wdrażanie w ramach 5-letniego projektu "Produkt Lokalny Małopolska", który zaczyna się w lipcu.

 

Obiekt, który powstanie w Stryszowie, będzie pierwszym tego typu w Małopolsce. Będzie przeznaczony dla rolników i producentów z Lanckorony, Stryszowa, Kalwarii Zebrzydowskiej czy Mucharza.

 

"Nie wymyślamy niczego nowego - korzystamy ze sprawdzonego modelu szwajcarskiego i adaptujemy go do małopolskich realiów. A Szwajcarzy znają się na markach i produktach lokalnych jak nikt inny" - powiedział Serafin.

 

Najważniejszą częścią inkubatora będzie sala wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnię, z której korzystać będą mogły małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz lokalni rolnicy. Dzięki temu nie będą musieli inwestować w urządzenia gastronomiczne, przez co obniżą koszty wytworzenia swoich produktów.

 

Według przedstawiciela krakowskiej fundacji, inkubator będzie jedną z części programu "Produkt Lokalny Małopolska". W jego ramach lokalni rolnicy i producenci będą też korzystać z pomocy doradczej i technicznej, sanitarno-epidemiologicznej oraz promocyjnej i marketingowej.

 

"Niezwykle ważnym elementem będzie stworzenie zintegrowanego systemu promocji, marketingu i sprzedaży, którym zajmie się Centrum Marki Lokalnej działające przy fundacji" - zaznaczyła Renata Bukowska, prezes Stowarzyszenia "Gościniec 4 Żywiołów", które będzie prowadzić inkubator w Stryszowie.

 

Planowane jest uruchomienie lokalnego sklepiku z produktami w regionie Lanckorona oraz w centrum Krakowa, a także ich sprzedaż poprzez targi produktów lokalnych, sieci delikatesów, hotele czy firmy cateringowe.

 

reklama

Źródło:

PAP

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

KOGNITARIAT

Biuro podatkowo-finansowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »