Pracodawca musi zapewnić napoje chłodzące
REKLAMA
Obowiązek zapewnienia przez pracodawców bezpłatnych napojów chłodzących wynika z art. 232 kodeksu pracy i rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279).
REKLAMA
Zgodnie z jego par. 4 pracodawca powinien zapewnić napoje pracującym na otwartej przestrzeni, jeśli temperatura otoczenia wynosi ponad 25 st. Celsjusza. Natomiast dla wykonujących prace w pomieszczeniach zamkniętych - jeśli temperatura na zewnątrz jest wyższa niż 28 st. C. Pracodawca nie powinien oszczędzać na napojach, bowiem rozporządzenie zobowiązuje go do dostarczenia ich bez ograniczeń, w takiej ilości, w jakiej dany pracownik potrzebuje.
Dla pracujących w gorącym mikroklimacie, w temperaturze powyżej 25 st. C, napoje powinny być dodatkowo wzbogacone w sole mineralne i witaminy. Napoje powinny być wydane w naturze, pracownikom bowiem nie przysługuje za nie ekwiwalent pieniężny.
AGNIESZKA ROSA
REKLAMA
REKLAMA