VAT na nowe rodzaje pieczywa
REKLAMA
W poz. 25a wyszczególniono chleb chrupki o symbolu PKWiU 15.82.11-30.00. Pozycja 25b dotyczy sucharów, sucharków, tostów z chleba i podobnych tostów, ale wyłącznie tostów z chleba i podobnych tostów (PKWiU ex 15.82.11-50.00). W poz. 25c określono, że z 7-proc. stawki korzysta chleb przaśny (maca) o symbolu PKWiU 15.82.13-10.00. Taką stawką opodatkowane są również określone w poz. 25d opłatki sakralne i podobne produkty (PKWiU 15.82.13-20.00) oraz określone w poz. 25e wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10 proc. masy (15.82.13-30.00). W poz. 25f określono natomiast 7-proc. VAT na dostawę wyrobów piekarskich, niezawierających dodatku środka słodzącego, pozostałych, ale dotyczących wyłącznie chleba i bułek oraz bułki tartej (ex 15.82.13-90.00).
Jednak pomimo wprowadzenia przez ustawodawcę wykazu tych produktów do załącznika nr 3 ustawy o VAT, określającego obniżoną stawkę podatkową w wysokości 7 proc., ich opodatkowanie się nie zmieniło. Wynika to z tego, że dostawa tych produktów była również przed zmianą ustawy o podatku od towarów i usług opodatkowana 7-proc. VAT. Na podstawie bowiem par. 5 ust. 1 rozporządzenia ministra finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.) stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług obniża się do wysokości 7 proc. dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia. W załączniku tym w poz. 3 identycznie określono wykaz towarów będących przedmiotem dostawy lub wewnątrzwspólnotowego nabycia, do których stosuje się opodatkowanie według 7-proc. stawki VAT.
Bogdan Świąder
REKLAMA
REKLAMA