Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Przepisy mają dostosować nasze prawo do wymogów UE.
Proponuje się m.in. wprowadzenie do obecnej ustawy nowej definicji żywności genetycznie zmodyfikowanej. Rozszerzono również regulacje dotyczące uznawania przez głównego inspektora sanitarnego naturalnych wód mineralnych (na podstawie kwalifikacji i oceny rodzajowej wody), a także wprowadzono tzw. klauzule bezpieczeństwa, czyli możliwości czasowego zawieszenia lub ograniczenia na terytorium RP stosowania lub wprowadzania do obrotu dozwolonych substancji dodatkowych, napromieniowania żywności itd. w sytuacjach, gdy mogą one być groźne dla zdrowia i życia ludzi.
Ponadto w nowelizacji wprowadzono obligatoryjność dokumentowania wdrożonego w zakładzie systemu HACCP oraz nałożono odpowiedzialność karną na przedsiębiorców, którzy nie rozpoczęli wdrażania systemu HACCP.
Przedsiębiorcy będą mieli także obowiązek ponoszenia kosztów za opinie merytoryczne wydawane przez jednostki badawczo-rozwojowe w toku postępowania wyjaśniającego, dotyczącego wprowadzanych do obrotu po raz pierwszy środków spożywczych.