Kategorie

Warzywa w ogrodzie

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Uprawa warzyw w ogrodzie to nie tylko zdrowe i ekologiczne produkty, ale i wiele radości. Wiosna to najlepszy czas na decyzję o własnym ogródku warzywnym. Zobacz, jak stworzyć ogródek warzywny w ogrodzie.
Szparagi zawierają dużo składników mineralnych, związków organicznych i witamin. Uprawa zielonych szparagów jest znacznie łatwiejsza od szparagów białych i posiadają one więcej składników odżywczych. Jak uprawiać szparagi?
Dynia Hokkaido to jedna z odmian, która wyróżnia się niewielkim rozmiarem, jadalną skórką i słodkawym smakiem. Jakiej gleby wymaga dynia i na jakim stanowisku będzie rosła najlepiej? Co można przyrządzić z dyni Hokkaido i jak ona właściwie smakuje?
Dynie ozdobne mają ciekawe walory dekoracyjne. Mogą stać się jesienną ozdobą każdego wnętrza. Żeby wyhodować dorodne okazy dyni ozdobnej należy odpowiednio je pielęgnować. Przeczytaj, jak uprawiać i pielęgnować dynie ozdobne.
Pomidory są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają likopen – przeciwutleniacz zapobiegający chorobom nowotworowym. W Polsce uprawianych jest wiele odmian pomidorów. Poszczególne odmiany pomidorów różnią się od siebie kształtem, miękkością oraz smakiem.
Pietruszka korzeniowa i pasternak mają bardzo podobne korzenie, jednak wyraźnie różnią się smakiem. Bywają mylone przez klientów sklepów warzywnych, a nawet przez samych sprzedawców, którzy często błędnie opisują dostarczone im przez hodowców warzywa. Zobacz jak odróżnić pasternak od pietruszki?
Czerwiec to miesiąc, kiedy w warzywniku pojawiają się coraz to nowe warzywa. Wśród owoców najwięcej jest truskawek i czereśni. Jakie jeszcze owoce i warzywa można zbierać w czerwcu?
Pasternak do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn, nie znano bowiem jeszcze wtedy ani ziemniaków, ani marchwi, ani buraków. Do jedzenia używano aromatycznych i pożywnych korzeni. Uprawa pasternaku jest stosunkowo prosta. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie?
Wiosna to najpiękniejsza pora roku, ale też najtrudniejsza dla wszystkich posiadaczy własnych ogródków. Wiosną sadzimy między innymi warzywa cebulowe takie jak: cebulę z dymki, czosnek, por, rokambuł i bardzo popularny szczypiorek. Przeczytaj nasze wskazówki, jak uprawiać warzywa cebulowe.
Cykoria sałatowa jest rośliną liściastą. Cykorię od sałaty odróżnia przede wszystkim to, że cykoria jest znacznie bogatsza w substancje odżywcze, szczególnie te cenne w okresie zimowym. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie cykorii sałatowej?
Uprawa fasoli szparagowej w ogrodzie jest coraz bardziej popularna. Fasola szparagowa jest rośliną roczną, samopylną, jej częścią jadalną są strąki o żółtym lub o zielonym zabarwieniu. Co warto wiedzieć zanim przystąpimy do uprawy fasoli szparagowej?
Uprawa warzyw zależy od wielkości działki, aczkolwiek nawet na małej działce możemy uprawiać warzywa. Warzywa są bogate w składniki odżywcze, więc warto wygospodarować dla nich miejsce, nawet na słonecznym balkonie. O czym warto pamiętać przy zakładaniu własnego warzywniaka? Na czym polega uprawa współrzędna?
Do warzyw rzadko uprawianych w ogrodach na pewno możemy zaliczyć: brokuł, jarmuż, szparagi i kukurydze. Warzywa te bogate w wiele składników odżywczych są proste w uprawie wręcz nakłaniają, aby zwrócić na nie większą uwagę. Zobacz jak je uprawiać w ogrodzie.
Skorzonera to w naszym kraju wciąż bardzo rzadkie warzywo. Skorzonera jest źródłem wielu, bardzo cennych składników mineralnych oraz witamin. Roślina ta dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Jak uprawiać skorzonerę we własnym ogródku?
Uprawa czosnku w ogrodzie nie jest skomplikowana. Czosnek to roślina o intensywnym zapachu i ostrym smaku. Czosnek ma także właściwości bakteriobójcze, co stanowi doskonałą broń przeciw wirusom i bakteriom. Zobacz jak uprawiać czosnek w ogrodzie?
Pieczarki można uprawiać w pomieszczeniu w przeciwieństwie do wielu roślin, nie wymagają światła. Do odpowiedniego wzrostu pieczarce potrzebna jest natomiast bardzo wysoka wilgotność powietrza. Podpowiadamy, jak krok po kroku uprawiać pieczarki.
Rzodkiewka w ogrodzie pełni doskonałą rolę wydzielania granic innym warzywom, gdyż cechuje się szybkim wzrostem. Rzodkiewka, chrupiąca, słodka i twarda nadaje się do sałatek, twarogów lub na surowo. Zobacz jak uprawiać rzodkiewki w ogrodzie.
Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych?
Groch to warzywo, które można jeść również na surowo. Ma słodki smak i dużą wartość odżywczą. Groch nie jest zbyt wymagający w uprawie. Jak zabrać się za uprawę grochu na własnej działce?
Uprawa ogórków nie jest skomplikowana, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Ogórkom trzeba zapewnić odpowiednie stanowisko – ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru oraz pilnować terminów siewu. Co jeszcze jest ważne przy uprawie ogórków?
Kalafior powinien być uprawiany na najlepszych glebach, bogatych w substancje odżywcze. Kalafior jest rośliną smaczną, ale i wymagającą. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie kalafiora?
Ziemniaki uprawiane były przez Inków już 3500 lat temu. Do Europy dotarły w XVI wieku, a w Polsce uprawiane są od końca wieku XVIII i właściwie codziennie można je spotkać na polskich stołach w postaci placków, purée, frytek, a także jako składnik zup. Co warto wiedzieć o uprawie ziemniaków?
Uprawa cukinii należy do najprostszych i najmniej wymagających. Warzywo to owocuje szybko i daje obfite plony. Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać nawet 45 owoców. Jadalne są zarówno owoce, jak i kwiaty. Co warto wiedzieć o uprawie cukinii?
Pomidory obecnie zajmują pierwsze miejsce na świecie w uprawie i mają bardzo duże znaczenie konsumpcyjne. Do XIX wieku pomidory uważane były za rośliny trujące i pełniły głównie funkcję ozdobną w ogrodach. Później jednak doceniono ich walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Uprawa pomidorów w naszym klimacie możliwa jest od połowy maja do końca września. Jak przygotować się do uprawy pomidorów?
Truskawki (Fragaria ananassa) uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego ze względu na smaczne owoce. Owoce nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Z owoców truskawek wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki, a liście suszy się na herbatę. Co warto wiedzieć o uprawie truskawek?
Cebula jest warzywem chętnie uprawianym i cenionym ze względu na swoje właściwości smakowe, dietetyczne i zdrowotne. Cebula jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna, jednak dodana do potraw wspaniale podkreśla ich smak. Warto jeść nie tylko samą cebulę, lecz także szczypiorek, który jest smaczny i zdrowy. Jak uprawiać cebulę?
Seler to roślina uprawna dorastająca do trzydziestu centymetrów wysokości. Jadalny jest jego korzeń oraz nać. Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście, obecnie wiadomo na pewno, dzięki naukowym badaniom, że przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Co należy wiedzieć o uprawie selera?
Kapusta swą popularność zawdzięcza łatwości uprawy, wysokiej wartości odżywczej oraz szerokim możliwościom zastosowania. Forma głowiasta białej kapusty uprawiana jest od czasów starożytnych, a na terenie Europy została rozpowszechniona przez Rzymian. W Polsce kapusta uprawiana jest od XV wieku i jest bardzo popularna, przyrządza się z niej m.in. kapuśniak, bigos i gołąbki.
Uprawa marchwi nie przysparza większych trudności, dlatego roślina ta jest powszechnie znana ogrodnikom i bardzo często przez nich uprawiana. Marchew najlepiej rośnie na glebach z dużą zawartością próchnicy, lekkich, piaszczysto-gliniastych. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o uprawie marchwi?