Zasady etykietowania żywności
REKLAMA
REKLAMA
Obowiązkowe informacje dotyczące żywności opakowanej
Rodzaj informacji, jakie należy podać:
REKLAMA
- nazwa żywności
- wykaz składników (w tym wszelkie dodatki)
- informacje o alergenach
- ilość określonych składników
- data (data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia)
- kraj pochodzenia, jeżeli konieczne, aby zapewnić konsumentom jasność (np.: produkty, na których opakowaniu umieszczone są flagi lub atrakcje turystyczne)
- nazwa i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w UE lub importera
- ilość netto
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia
- w razie potrzeby, instrukcja użycia
- zawartość alkoholu w odniesieniu do napojów (jeżeli jest większa niż 1,2 proc.)
- informacja o wartości odżywczej
Zgodnie z prawem UE lub prawem krajowym niektóre produkty spożywcze mogą również zawierać specjalne ostrzeżenia dotyczące np. składników, które nie są zalecane do spożycia przez dzieci (takich jak kofeina).
Wykaz składników
Wykaz należy poprzedzić nagłówkiem, który zawiera wyraz „składniki". Musi obejmować wszystkie składniki środka spożywczego:
- w malejącej kolejności ich masy
- oznaczane ich nazwami prawnymi
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.