| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Polski rynek żywności ekologicznej wart 50 mln euro

Polski rynek żywności ekologicznej wart 50 mln euro

Rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart 50 mln euro. Dla porównania wartość rynku ekożywności w Czechach wynosi 68 mln euro, na Węgrzech - 25 mln euro, w Estonii - 12 mln euro, w Bułgarii - 5 mln euro, a na Słowacji i w Rumunii odpowiednio: 4 i 3 mln euro. 

 

Tak wynika z informacji podanych przez ekspertów z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Dodają, że będzie się on rozwijał dynamicznie zarówno w skali Europy, jak i świata.

 

Światowy rynek takiej żywności jest wyceniany na 55 mld dolarów - poinformował dr Krzysztof Jończyk z IUNG - PIB w Puławach. Dodał, że jego wartość wzrosła w 2009 roku o ponad 200 proc. w stosunku do 2000 r.

 

Jak mówił Jończyk, w Polsce działa prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych. Prowadzą one działalność na terenie ponad 400 tys. hektarów, co stanowi ok. 2,5 proc. ogółu użytków rolnych w naszym kraju. Wyjaśnił, że takich gospodarstw przybywa z roku na rok. W 2008 roku było ich o ponad 5 tys. mniej.

 

Jego zdaniem branża produkująca żywność ekologiczną w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Wzrost tego rynku w skali roku szacuje się na 20-30 proc.

 

Ekspert IUNG - PIB przekonywał, że żywność ekologiczna ma mniej dodatków chemicznych i konserwantów w odróżnieniu od tej konwencjonalnej. Ponadto - jak mówił - jest bardziej aromatyczna, zachowuje dłużej świeżość, a także jest pozbawiona środków ochrony roślin czy powszechnie używanych dzisiaj w chowie zwierząt antybiotyków i hormonów. Jończyk zwrócił uwagę, że warzywa i owoce produkowane w gospodarstwach ekologicznych są bogate w substancje przeciwnowotworowe oraz witaminy, a mleko i mięso w nienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują rozwój miażdżycy.

 

Zdaniem Jończyka wiedza polskich konsumentów na temat żywności ekologicznej jest powierzchowna. Polacy uważają, że jest ona bezpieczna dla zdrowia, wytwarzana w sposób naturalny, bez chemicznych nawozów. Niewiele z nas jednak wie o sposobie jej produkcji i znakowaniu. Wyroby sprzedawane jako ekologiczne muszą bowiem posiadać certyfikaty poświadczające ich pochodzenie. Mogą również mieć międzynarodowe oznaczenia "BIO" lub "Organic".

 

W rolnictwie ekologicznym są ściśle określone kryteria produkcyjne, zawarte w wydanych na poziomie unijnym aktach prawnych. Każde gospodarstwo ekologiczne, przetwórca, producent ekologiczny, aby otrzymać certyfikat musi spełnić określone kryteria. Kontrolują to niezależne organy, którymi są jednostki certyfikujące. W Polsce taką kontrolą na rynku żywności ekologicznej zajmuje się 10 jednostek certyfikujących.

 

Pierwszy klaster ekologicznej żywności powstał w 2010 roku na terenie województwa lubelskiego. Klaster "Dolina Ekologicznej Żywności" zrzesza różne podmioty, które działają na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Obejmuje on swoją działalnością pięć województw: warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, świętokrzyskie i podkarpackie. Występuje tam 30 proc. funkcjonujących w całej Polsce gospodarstw ekologicznych.

 

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Łukasz Wróbel

analityk rynków finansowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »