| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Temat: warzywa w ogrodzie

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu warzywa w ogrodzie. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące warzywa w ogrodzie.

Pieczarki – uprawa

Aktualizacja: 20.03.2012

Pieczarki można uprawiać w pomieszczeniu w przeciwieństwie do wielu roślin, nie wymagają światła. Do odpowiedniego wzrostu pieczarce potrzebna jest natomiast bardzo wysoka wilgotność powietrza. Podpowiadamy, jak krok po kroku uprawiać pieczarki. »

Rzodkiewka – uprawa

Aktualizacja: 20.03.2012

Rzodkiewka w ogrodzie pełni doskonałą rolę wydzielania granic innym warzywom, gdyż cechuje się szybkim wzrostem. Rzodkiewka, chrupiąca, słodka i twarda nadaje się do sałatek, twarogów lub na surowo. Zobacz jak uprawiać rzodkiewki w ogrodzie. »

Boczniak – uprawa

Aktualizacja: 20.03.2012

Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych? »

Groch – uprawa

Aktualizacja: 16.03.2012

Groch to warzywo, które można jeść również na surowo. Ma słodki smak i dużą wartość odżywczą. Groch nie jest zbyt wymagający w uprawie. Jak zabrać się za uprawę grochu na własnej działce? »

Ogórki w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 24.05.2012

Uprawa ogórków nie jest skomplikowana, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Ogórkom trzeba zapewnić odpowiednie stanowisko – ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru oraz pilnować terminów siewu. Co jeszcze jest ważne przy uprawie ogórków? »

Kalafior w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Kalafior powinien być uprawiany na najlepszych glebach, bogatych w substancje odżywcze. Kalafior jest rośliną smaczną, ale i wymagającą. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie kalafiora? »

Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Ziemniaki uprawiane były przez Inków już 3500 lat temu. Do Europy dotarły w XVI wieku, a w Polsce uprawiane są od końca wieku XVIII i właściwie codziennie można je spotkać na polskich stołach w postaci placków, purée, frytek, a także jako składnik zup. Co warto wiedzieć o uprawie ziemniaków? »

Cukinia – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Uprawa cukinii należy do najprostszych i najmniej wymagających. Warzywo to owocuje szybko i daje obfite plony. Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać nawet 45 owoców. Jadalne są zarówno owoce, jak i kwiaty. Co warto wiedzieć o uprawie cukinii? »

Pomidory – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Pomidory obecnie zajmują pierwsze miejsce na świecie w uprawie i mają bardzo duże znaczenie konsumpcyjne. Do XIX wieku pomidory uważane były za rośliny trujące i pełniły głównie funkcję ozdobną w ogrodach. Później jednak doceniono ich walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Uprawa pomidorów w naszym klimacie możliwa jest od połowy maja do końca września. Jak przygotować się do uprawy pomidorów? »

Truskawki – uprawa

Aktualizacja: 25.05.2012

Truskawki (Fragaria ananassa) uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego ze względu na smaczne owoce. Owoce nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Z owoców truskawek wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki, a liście suszy się na herbatę. Co warto wiedzieć o uprawie truskawek? »

Cebula – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Cebula jest warzywem chętnie uprawianym i cenionym ze względu na swoje właściwości smakowe, dietetyczne i zdrowotne. Cebula jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna, jednak dodana do potraw wspaniale podkreśla ich smak. Warto jeść nie tylko samą cebulę, lecz także szczypiorek, który jest smaczny i zdrowy. Jak uprawiać cebulę? »

Seler – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Seler to roślina uprawna dorastająca do trzydziestu centymetrów wysokości. Jadalny jest jego korzeń oraz nać. Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście, obecnie wiadomo na pewno, dzięki naukowym badaniom, że przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Co należy wiedzieć o uprawie selera? »

Kapusta – uprawa

Aktualizacja: 15.03.2012

Kapusta swą popularność zawdzięcza łatwości uprawy, wysokiej wartości odżywczej oraz szerokim możliwościom zastosowania. Forma głowiasta białej kapusty uprawiana jest od czasów starożytnych, a na terenie Europy została rozpowszechniona przez Rzymian. W Polsce kapusta uprawiana jest od XV wieku i jest bardzo popularna, przyrządza się z niej m.in. kapuśniak, bigos i gołąbki. »

Marchew – uprawa

Aktualizacja: 12.04.2012

Uprawa marchwi nie przysparza większych trudności, dlatego roślina ta jest powszechnie znana ogrodnikom i bardzo często przez nich uprawiana. Marchew najlepiej rośnie na glebach z dużą zawartością próchnicy, lekkich, piaszczysto-gliniastych. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o uprawie marchwi? »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Barbara Głowacka

Prawnik, konsultant podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »