Kategorie

Kuchnia regionalna

Kazimierz Dolny – malownicze miasta położone nad Wisłą, którego nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Znany jest z licznych festiwali i artystycznej duszy. Odwiedzimy klimatyczny Rynek ze stylowymi kamieniczkami oraz Kazimierzowski Zamek. W Wojciechowie zapoznamy się z tajnikami kowalstwa, a w Nałęczowie napijemy się źródlanej wody w pijalni, po drodze odpoczywając na ławce obok Bolesława Prusa.
W województwie podkarpackim odwiedzimy jedną z winnic, położoną na obrzeżach Rzeszowa. Będziemy mogli oddać się degustacji wina na wzgórzu Świętego Rocha, z którego rozciąga się wspaniały widok.
Podczas tej wycieczki na przykładach drewnianych kościołów poznamy tzw. styl wieluński oraz będziemy eksplorować największy zabytek Wielunia – Bramę Krakowską. W dalszym etapie podróży pojedziemy samochodem do Grębienia i Ożarowa.
Podczas tej wycieczki znajdziemy się pod wpływem uroku Jaskini Studnisko i flory rezerwatu, spojrzymy na Pałac Raczyńskich okiem poety Krasickiego. Wycieczkę krajoznawczą po drogach biegnących wzdłuż rezerwatu Parkowe zakończymy obiadem w hotelu Kmicic.
Łowicz usytuowany jest w południowo-zachodniej części kotliny Warszawskiej. Jest to region znany nie tylko z produkcji popularnych dżemów. Na jego terenie mieści się skansen Kultury Łowickiej.
Wycieczka krajoznawcza po Aleksandrowie Łódzkim będzie wiązać się z historią powstania Łódzkiego Okręgu Przemysłowego. Na jego terenie będziemy mogli podziwiać m.in Domy Tkaczy, które doskonale odzwierciedlają charakter regionu.  
Kopalnia w Nowej Rudzie podzieliła los większości tego typu obiektów na Śląsku – zamknięto ją i jej wnętrze przeznaczono na muzeum. Efektem tego jest możliwość eksploracji jej wnętrza jedyną w Polsce górniczą kolejką dostępną dla gości.
Podróżując dużo po Polsce często zatrzymujemy się w motelach. Są to przydrożne punkty noclegowe, które świadczą usługi na rzecz kierowców.
Na kuchnie śląską składają się kluski śląskie, żurek czy też karminadle. Jeśli będziemy kiedykolwiek na terenie województwa śląskiego, warto zatrzymać się w prawdziwej śląskiej restauracji, aby doświadczyć tej kuchni i przekonać się o jej uniwersalizmie.
Kuchnia Wielkopolska podobnie jak galicyjska ukształtowana została na podstawie uwarunkowań historycznych. Dziś jej głównym składnikiem są nie tylko pyry tudzież rogale marcińskie, lecz także mniej popularna zalewajka.
Kuchnia charakterystyczna dla Stolicy nie zawsze pokrywa się tą, która jest rozpowszechniona w województwie. Ma ona swoje własne cechy. Historycznie kuchnia warszawska czerpała pełnymi garściami z prostej kuchni wiejskiej oraz z różnych europejskich kuchni tj: francuskiej, niemieckiej i rosyjskiej.
Kuchnia galicyjska po dziś dzień króluje na stołach krakowskich restauracji. Z tą różnicą, iż coraz częściej jest modyfikowana i ubarwiana akcentami europejskimi.
W sezonie zimowym wybieramy się w góry na narty czy snowboard. Na stoku często zastanawiamy się co wybrać z obszernej karty menu. Oto kilka rekomendacji kulinarnych, które pozwolą nam przygotować się do kulinarnej uczty.
Podróżując samochodem po Europie poznajemy inne kultury, obyczaje oraz bogactwo fauny i flory najprzeróżniejszych regionów starego kontynentu. Nieodłącznym elementem podróży jest kosztowanie regionalnych specjałów różnych kuchni świata. Przedstawiamy charakterystykę najbardziej rozwiniętych kulinarnie regionów Europy.
Na całym świecie istnieje wiele nietuzinkowych i pomysłowych hoteli, w których pobyt na długie lata pozostaje w pamięci. Imponujące zamki, pokoje pod wodą, budowle pływające, noclegi w igloo – ofert jest mnóstwo.
Jeśli podróżujesz po świecie na własną rękę, ten artykuł jest dla Ciebie! Polecamy Ci sprawdzone hotele świata, w których za pobyt zapłacisz rozsądną cenę.