Kategorie

Grzyb

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Skutkami zawilgotnienia są pojawiające się rybiki oraz grzyb pomiędzy płytkami. Sprawdź, jak możesz zlikwidować skutki zawilgotnienia łazienki.
Pieczarki można uprawiać w pomieszczeniu w przeciwieństwie do wielu roślin, nie wymagają światła. Do odpowiedniego wzrostu pieczarce potrzebna jest natomiast bardzo wysoka wilgotność powietrza. Podpowiadamy, jak krok po kroku uprawiać pieczarki.
Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych?
Borowiki, kurki i koźlarze to najpopularniejsze grzyby jadalne. Grzyby dodajemy do zup, sosów, sałatek czy bigosów. Oprócz tego grzyby możemy zjadać same – wystarczy je podsmażyć na maśle. Grzyby są ważnym dodatkiem do dań w wielu kuchniach europejskich, a zwłaszcza w kuchni polskiej.
Rośliny posadzone w niekorzystnych dla siebie warunkach i nie pielęgnowane są słabsze i bardziej podatne na wszelkie choroby i ataki szkodników. Wczesną wiosną nie powinniśmy zapomnieć o profilaktycznych zabiegach, które mogą znacznie ograniczyć występowanie chorób i szkodników iglastych i liściastych roślin ogrodowych.
Zanim przystąpimy do remontu należy fachowo ocenić stan techniczny podłoża (nie może się kruszyć, rozwarstwiać, pylić) i sprawdzić ewentualną obecność zarodników pleśni lub grzybów. Późniejsze ich usunięcie jest bardzo trudne i kosztowne.
Brak drewnianych elementów wykończeniowych nie gwarantuje braku problemów z grzybem w domu. Czai się on w różnych miejscach, na przykład w glebie w okolicach budynku.