| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Aktualności > Preferencje dla żywności na cele charytatywne

Preferencje dla żywności na cele charytatywne

Przedsiębiorca nie będzie mógł uwzględnić niższej wartości darowanej żywności w przypadku przekazania jej na cele inne niż dla organizacji pożytku publicznego.


ZMIANA PRAWA


Sejmowa podkomisja zajmująca się nowelizacją ustawy o VAT ma dziś rozpatrzyć noweposelskie poprawki. Zestawienie 16 poprawek zgłoszonych przez posła Ryszarda Wawryniewicza z PiS zawiera m.in. propozycję zmiany przyjętych przez podkomisję regulacji umożliwiających uwzględnianie wartości rynkowej przy określaniu podstawy opodatkowania nieodpłatnie przekazywanej żywności. Poprawka precyzuje, że wartość rynkową będzie można brać pod uwagę jedynie w przypadku produktów spożywczych przekazywanych organizacjom pożytku publicznego z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej i pod warunkiem szczegółowej dokumentacji przekazywania darowizn żywności przez przedsiębiorcę. Zdaniem posła Ryszarda Wawryniewicza takie rozwiązanie pozwoli ograniczyć ewentualne nadużycia w darmowym przekazywaniu produktów spożywczych.


MAGDALENA MAJKOWSKA

magdalena.majkowska@infor.pl

Czytaj także

Autor:

Źródło:

GP
PIT 2020. Komentarz199.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Koronawirus a przedsiębiorcy

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Sponsorowany

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Paweł Huczko

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »