Kategorie

Przyprawy

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Rozgrzewające przyprawy przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mogą usprawnić nasz system odpornościowy i umilić zimowe wieczory. Zobacz jak uprawiać rozgrzewające przyprawy.
Przyprawy rozgrzewające pochodzą często z egzotycznych, dalekich regionów. Dzięki temu nadają naszym potrawom niesamowity aromat i urozmaicają ich smak. Intensywność ich zapachu powinniśmy szczególnie docenić w chłodne, zimowe wieczory.
W przydomowym ogrodzie poza kwiatami możemy hodować także zioła oraz rośliny przyprawowe. Zioła w ogrodzie, to nie tylko zawsze świeże przyprawy, niektóre z nich mogą odstraszać też nieproszone owady.
Hodujesz dużo ziół, ale tak naprawdę nie wiesz, do jakich potraw najlepiej je dodawać? Jakiego rodzaju mięso przyprawia się anyżem, co można przyprawić bazylia, a co estragonem? Poniżej znajdziesz najpopularniejsze zioła i przykłady potraw, do których możesz je dodawać.
Ten niezwykły, egzotyczny kwiat ma ponad 70 gatunków. Rośnie dziko w wilgotnych lasach i na trawiastych wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego i Australii. Z młodych kłączy kurkumy otrzymuje się przyprawę o tej samej nazwie, od wieków znaną w kuchni Azji.