reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Bób w ogrodzie – uprawa

Bób w ogrodzie – uprawa

Uprawa bobu jest bardzo prosta i popularna w Polsce. Do bezpośredniej konsumpcji najczęściej wykorzystuje się zielone, niedojrzałe nasiona bobu, które zawierają białko, węglowodany, sole mineralne oraz kompleks witamin. Co warto wiedzieć o uprawie bobu?

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jest rośliną strączkową zasobną w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C.

Stanowisko

Wskazane jest stanowisko nasłonecznione, ale roślina ta poradzi sobie także w delikatnym półcieniu.

Podłoże

Najlepsze pod uprawę bobu są gleby ciężkie, o dużej pojemności wodnej i dobrze przewietrzane, mady i czarne ziemie. Nie nadają się gleby zbyt suche i piaszczyste.Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego.

Wysiew

Bób wysiewamy wiosną, jak najwcześniej. Nasiona mają zdolność kiełkowania w niskich temperaturach (3–4oC), a młode siewki wytrzymują spadek temperatury do -4oC. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18–22oC. Bób należy wysiewać w rzędy co 40–60cm, w rzędzie co 10 cm. Głębokość siewu powinna wynosić 6–10 cm.

Zobacz także: Fasola szparagowa – uprawa

Nawożenie

Bób należy wysiewać w pierwszym roku po zastosowaniu obornika. W zależności od zasobności gleby można stosować nawożenie mineralne.

Podlewanie

Roślina ma duże wymagania wodne, dlatego należy dbać o regularne nawadnianie. Należy systematycznie podlewać bób zwłaszcza w okresach bezdeszczowych, a także od początku kwitnienia. Stałą wilgotność podłoża trzeba szczególnie zapewnić na glebach lżejszych, piaszczystych. Po każdym podlewaniu, a także po deszczach glebę spulchniamy.

Szkodniki i choroby

Szkodnikami groźnymi dla bobu są mszyce trzmielinowo–burakowe oraz strąkowiec bobowy, którego samica składa jaja na młodych zawiązkach strąków.

Pielęgnacja

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym towarzyszącym uprawie bobu jest walka z chwastami. Bób z siewu wczesnego wschodzi dość długo, co sprzyja szybkiemu rozwojowi roślin konkurencyjnych. Uprawę należy odchwaszczać dwukrotnie – pierwszy raz po wzejściu roślin i drugi – przed kwitnieniem. Kiedy rośliny bobu pokryją międzyrzędzia, chwasty nie będą już dla nich zagrożeniem.

Bób z oliwą czosnkową

Składniki:
bób
oliwa z oliwek
czosnek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Bób płuczemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy przez 3–4 minuty, po czym zalewamy na sitku zimną wodą i wyłuskujemy. Wyłuskany bób ponownie wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. W międzyczasie wyciskamy dwa ząbki czosnku do oliwy, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ugotowany, miękki bób polewamy doprawioną oliwą.

Zobacz także: Groch – uprawa

reklama

Czytaj także

Data publikacji:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Bób. Fot. Fotolia
Bób. Fot. Fotolia

Kodeks pracy 2020. Praktyczny komentarz z przykładami129.00 zł
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama
reklama
reklama

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Kru.pl

Najwyższej jakości usługi rejestracji domen, hosting, certyfikaty SSL oraz bezpieczna poczta korporacyjna.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama