| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Testy aut > Używane > Używane: Fiat 500 (od 2007) – opinie użytkowników

Używane: Fiat 500 (od 2007) – opinie użytkowników

Fiat 500 to bez wątpienie jeden z najlepiej zaprojektowanych współczesnych samochodów. Produkowany od 10 lat zdobył popularność na wielu rynkach, w tym polskim. Choć, jako nowy jest stosunkowo drogi, osiąga przystępne ceny na rynku używanych. Jakie są na temat tego modelu opinie użytkowników?

W pierwszej dekadzie XXI wieku Włosi postanowili powrócić do korzeni. Pokazali swoim projektantom karoserię legendarnej Pięćsetki z roku 1957, a następnie kazali na jej bazie zbudować nowoczesnego, miejskiego hatchbacka. Czemu sądzili, że ten pomysł chwyci? W segmencie A i B producenci zaczęli stawiać na coraz mocniej zaznaczoną personalizację i lifestyle. Poza tym liczyli na sentyment. Tak jak Polacy nie zapomnieli o Maluchu, tak Europa cały czas pamięta spartańskiego Fiata z końca lat pięćdziesiątych.

Używane: Fiat 500 (od 2007)

Autor: Fiat

Skutek prac projektantów był powalający. Nowa Pięćsetka spogląda na pieszych zalotnymi oczami, olśniewa ich nienaganną fryzurą i chromowanym uśmiechem przechodzącym przez logo oraz urzeka elegancko skrojonym garniturem karoserii utrzymanym w stylu retro. Na efekt udanych zabiegów długo nie trzeba było czekać. Fiat 500 został Europejskim Samochodem Roku 2008. Z czasem Włosi rozbudowywali ofertę. Na rynek trafił urokliwy model cabrio oraz szkolny łobuz - Abarth. Wielość opcji sprawiała, że hatchbacka można było skonfigurować w sumie na pół miliona sposobów.

Małe ciało ukrywa równie małą kabinę. Na komfort podróżowania liczyć mogą zatem wyłącznie pasażerowie w pierwszym rzędzie foteli. Tylna kanapa identycznie jak w Porsche 911 pełni raczej rolę ozdobnika. Za kierownicą Fiata 500 siedzi się wysoko. To wymaga przyzwyczajenia szczególnie dla mężczyzn. Bagażnik jest symboliczny. Jego pojemność waha się od 185 do 625 litrów. Stylistycznie we wnętrzu królują klasyczne obłości, które zostały zestawione z gustownymi akcentami. Świetnie prezentuje się okrągła gałka zmiany biegów i chromowane klamki.

Zobacz też: Test Fiat 500 0.9 TwinAir 105 KM

Używane: Fiat 500 (od 2007) - a technologia z Pandy…

Twórcy pożyczyli stylizację od Fiata 500 z roku 1957. Technologia natomiast została wzięta z roku 2003 i Fiata Pandy drugiej generacji. Dowodem jest chociażby konstrukcja zawieszenia. Przednia oś jest resorowana kolumnami McPhersona. Tył utrzymuje na drodze belka skrętna. Pięćsetka jest jednym z najlepiej prowadzących się aut w swojej klasie. Pewnie pokonuje ciasne zakręty, koło kierownicy pracuje z przyjemnym oporem, a frajda podczas jazdy nawet w najsłabszej wersji silnikowej jest nie do opisania. Szkoda tylko, że Włosi nie dopracowali bardziej trwałości układu. Stosunkowo szybko zużywają się łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych. Na szczęście są bardzo tanie w wymianie.

Używane: Fiat 500 (od 2007)

Autor: Fiat

Paleta silnikowa Fiata 500 składa się z 5 motorów, które występują w sumie w dziewięciu wersjach mocy. Co ciekawe, najpopularniejsza i niemalże identyfikowana z małym Włochem jest najsłabsza jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra. 8-zaworowa konstrukcja pamięta jeszcze czasy, gdy model Uno był hitem sprzedaży. Przestarzałość to jednak jej największy atut. Gwarantuje bowiem wybitną trwałość! Po większych przebiegach w motorze zdarzają się awarie przepustnicy. Ich objawem są falujące obroty na biegu jałowym. Poza tym jednostka lubi spalać olej silnikowy.

69-konny silnik o pojemności 1,2 litra rozpędza 500-tkę do pierwszej setki w 12,9 sekundy. Do miasta to wynik całkowicie wystarczający. Problemy zaczynają się po opuszczeniu terenu zabudowanego. Mały Fiat bardzo niechętnie przyspiesza. A to oznacza chociażby to, że przy dużym ruchu na drogach wyprzedzenie ciężarówki może się stać emocjonującą misją specjalną. Być może małolitrażowy benzyniak jest przestarzały, jednak Włochom udało się poskromić jego apetyt na paliwo. W mieście spalanie wynosi 6,4 litra.

Używane: Fiat 500 (od 2007)

Autor: Fiat

Zobacz też: Test Fiat Tipo 1.3 Multijet

Dalszy ciąg opisu używanego Fiata 500 na następnej stronie

Czytaj także

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Używane: Fiat 500 (od 2007)
Używane: Fiat 500 (od 2007)

Potrącenia z wynagrodzeń i zasiłków Praktyczne wskazówki59.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Tax Care

Lider wśród biur księgowych dla mikro- i małych firm

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »