| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże: co jada się w Warszawie?

Kulinarne podróże: co jada się w Warszawie?


Kuchnia charakterystyczna dla Stolicy nie zawsze pokrywa się tą, która jest rozpowszechniona w województwie. Ma ona swoje własne cechy. Historycznie kuchnia warszawska czerpała pełnymi garściami z prostej kuchni wiejskiej oraz z różnych europejskich kuchni tj: francuskiej, niemieckiej i rosyjskiej.

Efektem tej fuzji gatunkowej stały się flaki po warszawsku czy też pieczona gęś z jabłkami i modrą kapustą. Podaje się ją często z dodatkiem kaszy gryczanej, ewentualnie z kluskami. Jednym z bardziej rozpoznawalnych dań tego regionu jest kurczak po polsku, nadziewany siekanymi podrobami i natką pietruszki oraz bułką i jajkiem. Podawany jest z kopytkami polanymi syropem z buraków cukrowych.

Zobacz również: Jak omijać miejsca tworzenia się korków?

Warszawa jest miejscem idealnym dla smakoszy – na jej terenie znajdują się setki restauracji, które w większości specjalizują się w kuchni „fusion”.

Ponadto wielbiciele kuchni regionalnych również będą mieli szerokie pole do popisu – znajduje się tutaj cała gama kuchni tajskich, bawarskich, rosyjskich, australijskich czy japońskich. Wszystko zależy od naszych preferencji i zasobności portfela. Jeśli chcemy zjeść wykwitnie i drogo powinniśmy wybrać się do hotelowej restauracji. Wówczas w parze z jakością będą szły podwójne ceny za dania, za które możemy zapłacić o połowę mniej w mniejszej restauracji. Wielkość i rozmach danej marki nie zawsze musi oznaczać niewyobrażalnej jakości.

Zobacz również: Jak zachowywać się wobec autobusów?

Czytaj także

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Zawadzki

Pasjonat motoryzacji, pracownik warsztatu mechanicznego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »