| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Surinam

Przy wjeździe do Surinamu obywateli polskich obowiązują wizy pobytowe i tranzytowe. Aby otrzymać wizę turystyczną, należy wypełnić formularz wizowy i dołączyć dwa zdjęcia. Formularz można uzyskać również na lotnisku (koszt: 10 USD). Koszt wizy: pobytowa 60-dniowa z prawem jednokrotnego przekroczenia granicy – 35 EUR, 60-dniowa z prawem wielokrotnego przekroczenia granicy – 45 EUR, 6-miesięczna z prawem wielokrotnego przekroczenia granicy – 105 EUR, roczna turystyczno-biznesowa – 135 EUR.

Jeśli podróżuje się w celu innym niż turystyczny, wymagane jest zaproszenie. Wizy nie można uzyskać na granicy. O wizę można aplikować w Ambasadzie Surinamu w Hadze lub w Konsulacie Generalnym Surinamu w Amsterdamie. Bliższe informacje można uzyskać na stronie internetowej: www.surinfo.org. Wymagana kwota pieniędzy na każdy dzień pobytu nie jest określona. Paszport w chwili wjazdu na teren Surinamu musi być ważny co najmniej 6 miesięcy. Obowiązkowo należy okazać bilet powrotny.

Przepisy celne nie odbiegają od standardowych. Nie ma ograniczeń przy wwożeniu i wywożeniu pieniędzy.

Nie ma obowiązku meldunkowego.

Uznawane są tylko ubezpieczenia firm międzynarodowych.

Zalecane są szczepienia przeciw malarii i żółtej febrze. Istnieje możliwość uzyskania bezpłatnej pomocy medycznej w szpitalach publicznych. Prywatna wizyta lekarska kosztuje ok. 40 USD.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Marcin Wicherkiewicz

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »