| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama

Surinam

Przy wjeździe do Surinamu obywateli polskich obowiązują wizy pobytowe i tranzytowe. Aby otrzymać wizę turystyczną, należy wypełnić formularz wizowy i dołączyć dwa zdjęcia. Formularz można uzyskać również na lotnisku (koszt: 10 USD). Koszt wizy: pobytowa 60-dniowa z prawem jednokrotnego przekroczenia granicy – 35 EUR, 60-dniowa z prawem wielokrotnego przekroczenia granicy – 45 EUR, 6-miesięczna z prawem wielokrotnego przekroczenia granicy – 105 EUR, roczna turystyczno-biznesowa – 135 EUR.

Jeśli podróżuje się w celu innym niż turystyczny, wymagane jest zaproszenie. Wizy nie można uzyskać na granicy. O wizę można aplikować w Ambasadzie Surinamu w Hadze lub w Konsulacie Generalnym Surinamu w Amsterdamie. Bliższe informacje można uzyskać na stronie internetowej: www.surinfo.org. Wymagana kwota pieniędzy na każdy dzień pobytu nie jest określona. Paszport w chwili wjazdu na teren Surinamu musi być ważny co najmniej 6 miesięcy. Obowiązkowo należy okazać bilet powrotny.

Przepisy celne nie odbiegają od standardowych. Nie ma ograniczeń przy wwożeniu i wywożeniu pieniędzy.

Nie ma obowiązku meldunkowego.

Uznawane są tylko ubezpieczenia firm międzynarodowych.

Zalecane są szczepienia przeciw malarii i żółtej febrze. Istnieje możliwość uzyskania bezpłatnej pomocy medycznej w szpitalach publicznych. Prywatna wizyta lekarska kosztuje ok. 40 USD.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Rödl & Partner

Doradztwo podatkowe, prawne, biznesowe, audyt, księgowość

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »