| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Malezja

 

Przy pobytach nie dłuższych niż 90 dni nie ma obowiązku posiadania wizy. Nie dotyczy to przyjazdów w celu podjęcia pracy lub nauki. Wymagany okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi 6 miesięcy. Nie ma obowiązku okazania biletu powrotnego przy wjeździe, jednak może tego zażądać przewoźnik. Władze imigracyjne mogą żądać od turystów okazania środków finansowych w gotówce w przypadku braku ważnego biletu lotniczego na wyjazd z Malezji. Na dzień pobytu wymagane jest ok. 5 USD.

Restrykcje celne nie odbiegają od powszechnie przyjętych standardów. Rząd zniósł ograniczenia dotyczące wywozu i przywozu lokalnej waluty. Wymagane jednak jest wypełnienie deklaracji i posiadanie zezwolenia na przywóz i wywóz kwoty ponad 1000 MYR oraz na wywóz równowartości ponad 10 tys. MYR w innych walutach, w tym w czekach podróżnych. Zgoda wydawana jest w ciągu 1 dnia. Nie ma podatku VAT.

Przemyt i posiadanie narkotyków oraz broni karane są śmiercią.

Nie ma obowiązku meldunkowego.

Nie ma obowiązku wykupienia ubezpieczeń osobowych. Honorowanie polis polskich towarzystw ubezpieczeniowych uzależnione jest od decyzji instytucji świadczącej usługę. Ubezpieczenie można kupić na miejscu w licznych biurach podróży. Koszt w zależności od zakresu ubezpieczenia wynosi około 30 USD na 90 dni.

Od turystów z Europy nie są wymagane szczepienia. Nie ma szczególnych zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych. W razie wystąpienia lokalnych ognisk chorób o potencjalnych zagrożeniach informują środki masowego przekazu. Opieka medyczna jest ogólnie dostępna. Lecznictwo państwowe jest stosunkowo tanie, a poziom usług niski. Usługi lekarzy prywatnych są płatne, łatwo dostępne, na bardzo dobrym poziomie. Ceny są zróżnicowane, od 10 USD za zwykłą wizytę do 100 USD za poradę specjalisty. Cena doby w szpitalu w pokoju 4-osobowym wynosi 50 USD, a w pokoju 1-osobowym 80 USD.

Honorowane jest międzynarodowe prawo jazdy. Uznawane jest również polskie prawo jazdy z załączonym tłumaczeniem na język angielski.

Nie ma ograniczeń. W przypadku podróży z części półwyspowej do stanów położonych na Borneo (Sarawak i Sabah) władze wymagają okazania paszportu i wypełnienia deklaracji imigracyjnej. Sieć komunikacyjna jest bardzo dobrze rozwinięta; korzystanie ze wszystkich środków transportu jest bezpieczne. Na terenach pozamiejskich znajomość języka angielskiego jest znikoma i turysta może mieć kłopot w porozumieniu się także z lokalną administracją i policją.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Inventage

Inventage jest międzynarodową firmą specjalizującą się w optymalizacji kosztów

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »