| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Szwajcarskie smakowitości

Szwajcarskie smakowitości

W Szwajcarii można się najeść do syta. Standard licznych restauracji plasuje się na wysokim poziomie. Zacznijmy od zwykłych gospód i zajazdów. Znajdziemy tam smakowitości charakterystyczne dla tego kraju.

Zarezerwuj na wakacje dom/apartament w Szwajcarii.

Szwajcarzy od lat najchętniej wybierają proste do przyrządzenia potrawy, które wypełniają żołądek i nie kosztują zbyt wiele. Na obiad mogą to być np. ziemniaki zapiekane (Rösti) z kiełbasą, sadzone jajka lub Älpler Maggronen (makaron) z musem jabłkowym.

Na zakończenie wędrówki lub niedzielnego spaceru Szwajcarzy uwielbiają zjeść Z'Vieri-Plättli (półmisek podawany o godzinie czwartej), sałatka z kiełbasą lub tuńczykiem (Thonsalat) z ogromną ilością cebuli. Najlepsze Z'Vieri-Plättli znajdziemy górskich gospodach lub w restauracjach w miejscowościach wycieczkowych.

Sery (najczęściej grujer, ementaler, appenzeller, ser w postaci skrobanych falbanek lub alpejski), suszone mięso, słonina i masło serwowane są na drewnianym talerzu razem z chlebem. Talerz taki musi obowiązkowo wyglądać gluschtig lub aamächelig (kusząco) a chleb powinien być chüschtig (smakowity). Do tego pije się pochodzące z danej okolicy czerwone lub białe wino.

Szczególne miejsce pośród dań głównych zajmują jednak potrawy serowe: fondue i raclette. Organizowane przy tej okazji spotkanie jest często ważniejsze niż samo spożywanie tradycyjnej potrawy.

Do dobrego fondue potrzebny jest ser – przynajmniej w dwóch różnych gatunkach – czosnek i białe wino. Caquelon to brzuchate naczynie na fondue, ustawiane pośrodku stołu na specjalnym podgrzewaczu. Przy pomocy małego, przypominającego widelec rożna, każdy z gości zanurza kawałki chleba w gorącej serowej zupie. Ale uwaga: ten, kto zgubi w naczyniu swój kawałek chleba nie będzie wprawdzie wysmagany pejczem jak to miało miejsce w książce »Asterix wśród Szwajcarów«, ale musi coś ofiarować lub postawić! Może to być pocałunek, może być także po kieliszku wódki lub wina dla wszystkich uczestników spotkania.

Najbardziej popularnym fondue jest w Szwajcarii moitié-moitié (pół grujera i pół vacherin). Do fondue oraz do raclette pija się musujące białe wino lub czarną herbatę. Raclette jest potrawą prostszą w przygotowaniu. Ser Raclette z Wallis jest powoli topiony z pomocą stołowego grilla, a następnie krojony na plastry. Do tego podawane są kartofle w mundurkach, ogórki konserwowe i konserwowane białe cebulki. Kieliszeczek wiśniowej wódki, wypity po spożyciu obu tych serowych potraw, wpływa korzystnie na trawienie.

reklama

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Typowy szwajcarski posiłek - ziemniaki, mięso, kapusta kiszona i białe wino - na trawienie.
Typowy szwajcarski posiłek - ziemniaki, mięso, kapusta kiszona i białe wino - na trawienie.

Proste w przygotowaniu Raclette to ser z Wallis, kartofle w mundurkach, ogórki i cebulki konserwowe, a do tego kieliszek wiśniowej wódki.
Proste w przygotowaniu Raclette to ser z Wallis, kartofle w mundurkach, ogórki i cebulki konserwowe, a do tego kieliszek wiśniowej wódki.

Smakowite, serowe fondue, czyli chlebowe cząstki maczane w aromatycznej, serowej zupie z dodatkiem czosnku.
Smakowite, serowe fondue, czyli chlebowe cząstki maczane w aromatycznej, serowej zupie z dodatkiem czosnku.

Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych 2017 Komentarz54.90 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Nasz Świat

Portal dla Polaków we Włoszech

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »