| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Szwajcarskie smakowitości

Szwajcarskie smakowitości

W Szwajcarii można się najeść do syta. Standard licznych restauracji plasuje się na wysokim poziomie. Zacznijmy od zwykłych gospód i zajazdów. Znajdziemy tam smakowitości charakterystyczne dla tego kraju.

Zarezerwuj na wakacje dom/apartament w Szwajcarii.

Szwajcarzy od lat najchętniej wybierają proste do przyrządzenia potrawy, które wypełniają żołądek i nie kosztują zbyt wiele. Na obiad mogą to być np. ziemniaki zapiekane (Rösti) z kiełbasą, sadzone jajka lub Älpler Maggronen (makaron) z musem jabłkowym.

Na zakończenie wędrówki lub niedzielnego spaceru Szwajcarzy uwielbiają zjeść Z'Vieri-Plättli (półmisek podawany o godzinie czwartej), sałatka z kiełbasą lub tuńczykiem (Thonsalat) z ogromną ilością cebuli. Najlepsze Z'Vieri-Plättli znajdziemy górskich gospodach lub w restauracjach w miejscowościach wycieczkowych.

Sery (najczęściej grujer, ementaler, appenzeller, ser w postaci skrobanych falbanek lub alpejski), suszone mięso, słonina i masło serwowane są na drewnianym talerzu razem z chlebem. Talerz taki musi obowiązkowo wyglądać gluschtig lub aamächelig (kusząco) a chleb powinien być chüschtig (smakowity). Do tego pije się pochodzące z danej okolicy czerwone lub białe wino.

Szczególne miejsce pośród dań głównych zajmują jednak potrawy serowe: fondue i raclette. Organizowane przy tej okazji spotkanie jest często ważniejsze niż samo spożywanie tradycyjnej potrawy.

Do dobrego fondue potrzebny jest ser – przynajmniej w dwóch różnych gatunkach – czosnek i białe wino. Caquelon to brzuchate naczynie na fondue, ustawiane pośrodku stołu na specjalnym podgrzewaczu. Przy pomocy małego, przypominającego widelec rożna, każdy z gości zanurza kawałki chleba w gorącej serowej zupie. Ale uwaga: ten, kto zgubi w naczyniu swój kawałek chleba nie będzie wprawdzie wysmagany pejczem jak to miało miejsce w książce »Asterix wśród Szwajcarów«, ale musi coś ofiarować lub postawić! Może to być pocałunek, może być także po kieliszku wódki lub wina dla wszystkich uczestników spotkania.

Najbardziej popularnym fondue jest w Szwajcarii moitié-moitié (pół grujera i pół vacherin). Do fondue oraz do raclette pija się musujące białe wino lub czarną herbatę. Raclette jest potrawą prostszą w przygotowaniu. Ser Raclette z Wallis jest powoli topiony z pomocą stołowego grilla, a następnie krojony na plastry. Do tego podawane są kartofle w mundurkach, ogórki konserwowe i konserwowane białe cebulki. Kieliszeczek wiśniowej wódki, wypity po spożyciu obu tych serowych potraw, wpływa korzystnie na trawienie.

reklama

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Typowy szwajcarski posiłek - ziemniaki, mięso, kapusta kiszona i białe wino - na trawienie.
Typowy szwajcarski posiłek - ziemniaki, mięso, kapusta kiszona i białe wino - na trawienie.

Proste w przygotowaniu Raclette to ser z Wallis, kartofle w mundurkach, ogórki i cebulki konserwowe, a do tego kieliszek wiśniowej wódki.
Proste w przygotowaniu Raclette to ser z Wallis, kartofle w mundurkach, ogórki i cebulki konserwowe, a do tego kieliszek wiśniowej wódki.

Smakowite, serowe fondue, czyli chlebowe cząstki maczane w aromatycznej, serowej zupie z dodatkiem czosnku.
Smakowite, serowe fondue, czyli chlebowe cząstki maczane w aromatycznej, serowej zupie z dodatkiem czosnku.

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Polskie Centrum Kadrowo – Płacowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »