| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Podróże kulinarne: jaka jest naprawdę kuchnia śląska?

Podróże kulinarne: jaka jest naprawdę kuchnia śląska?


Na kuchnie śląską składają się kluski śląskie, żurek czy też karminadle. Jeśli będziemy kiedykolwiek na terenie województwa śląskiego, warto zatrzymać się w prawdziwej śląskiej restauracji, aby doświadczyć tej kuchni i przekonać się o jej uniwersalizmie.

Podróżując po terenie Śląska, czasem nie zdajemy sobie sprawy, ile potraw tej kuchni gości na stołach naszych domów. Najbardziej rozpowszechnionym daniem wywodzącym się ze Śląska jest żurek. Jest to zupa gotowana na zakwasie i wędzonkach tj. biała kiełbasa. Jest kilka odmian żurku. Może być on gotowany z dodatkiem grzybów lub przygotowywany na szynce, kiełbasach, wzbogacony odrobiną śmietany czy marchewki.

Zobacz również: Jak uniknąć senności i zmęczenia?

Karminadle to podstawowe danie goszczące na polskich stołach. Nie wszyscy jednak kojarzą jego nazwę, która została zaczerpnięta z języka niemieckiego. Ta potrawa to nic innego jak kotlety mielone, których nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. W ich skład wchodzą mielone mięso z dodatkiem bułki i jajek.

Jeśli zatrzymamy się w pierwszym lepszym zajeździe, barze szybkiej obsługi czy nawet w ekskluzywnej restauracji na Śląsku, to w każdym z tych trzech miejsc na pewno dostaniemy kluski śląskie.

Są one rozpoznawalne z racji charakterystycznego wgniecenia na powierzchni. Występują dwa rodzaje tychże klusek – białe oraz czarne. Oba typy wyrabia się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Mogą być podawane do różnych mięs oraz być konsumowane osobno, z dodatkiem sosu.

Zobacz również: Jak dobrać strój i obuwie do Nordic walking?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Marek Pasiński

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »