Pomysł na biznes – pizza na telefon

Redakcja serwisu Biznes
rozwiń więcej
Pomysł na biznes – pizza na telefon. / fot. Fotolia
Podczas zakładania własnej działalności, największy problem stanowi wybór lokalu. W przypadku pizzerii musi on być odpowiednio dostosowany pod względem gastronomicznym, aby ulokować niezbędny sprzęt oraz pod względem restauracyjnym z miejscem dla gości. Coraz popularniejsze stają się zatem pizze na telefon. W jaki sposób założyć taką działalność?

Zakładając działalność warto przeanalizować, czy pomysł na własny biznes okaże się na tyle chwytliwy, że warto w niego zainwestować. Początkujący przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie pociąga za sobą chęć posiadania własnej firmy. Przede wszystkim w przypadku działalności gastronomicznych ważny jest dobór lokalu. Jeżeli podejmujemy decyzję o założeniu stacjonarnej pizzerii, konieczne jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, najlepiej w okolicy nowych osiedli, centrum miast czy obleganych miejsc.

Wybór modelu pizzerii

Przedsiębiorcy najczęściej podejmują się założenia działalności w formie franczyzy. Obecny rynek franczyzowy stwarza wiele możliwości rozwoju własnej firmy, przedstawiając szeroki wachlarz ofert (nie tylko gastronomicznych). W przypadku pizzerii, przedsiębiorcy mają do wyboru dwa modele działalności – restauracyjny i ekspresowy. Pierwszy z nich charakteryzuje się koniecznością dostosowania lokalu do gości, którzy będą korzystali z usług na miejscu. Drugi typ natomiast jest bardziej atrakcyjny, gdyż nie wymaga ponoszenia aż tak wysokich nakładów jak w pierwszym przypadku. Model ekspresowy, czyli tzw. pizza na telefon to ciekawe rozwiązanie w większych miastach czy dzielnicach, w których większość osób nie ma czasu zjeść w lokalu i chętniej spożywają posiłki w domu.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Dlaczego pizza na telefon jest atrakcyjna?

Biznes związany z pizzą na telefon jest o tyle atrakcyjny, że nie wymaga poniesienia zbyt dużych kosztów na urządzeniu lokalu. Przeciętnie wymagany jest lokal o powierzchni ok. 50m2. Na takiej powierzchni będzie mieścić się kuchnia, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Niektórzy przedsiębiorcy podejmują się dodatkowo również założenia pizzerii w formie drive, które przeznaczone są do obsługi klientów zmotoryzowanych. Osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie działalności w formie pizzy na telefon powinni dysponować środkami finansowymi w wysokości ok. 40-50 tys. zł. Koszt zatrudnienia będzie uzależniony od ilości pracowników. W przypadku pizzerii ekspres wystarczy zatrudnić od 3 do 4 osób. W odróżnieniu do pizzerii ekspres, pizzeria restauracyjna wymaga poniesienia większych kosztów. Wielkość lokalu oscyluje w granicach do 150 m2, natomiast kapitał początkowy waha się od 80 tys. zł do 130 tys. zł w zależności od wielkości powierzchni lokalu czy wyboru rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku franczyzy, franczyzodawcy zawsze mają ustalone wymogi dotyczące lokali.

Pizzeria - lokal

Koszty związane ze sprzętem gastronomicznym

Założenie pizzerii czy w formie restauracyjnej, czy też w formie ekspresowej wiąże się z koniecznością poniesienia kosztów na zakup, wynajem bądź leasing sprzętu gastronomicznego. Ostatni sposób nabycia sprzętu jest najbardziej popularny wśród początkujących przedsiębiorców bądź osób z ograniczonym kapitałem początkowym czy też kredytem. Zakładając pizzerię warto zastanowić się nad zastosowaniem leasingu operacyjnego. Jest to najbardziej korzystna forma, gdyż raty leasingowe stanowią koszty uzyskania przychodu. Dodatkowo sprzęt można leasingować bez konieczności jego zakupu oraz można odliczyć 100% VAT od umowy leasingu. Umowę leasingową można zawrzeć zarówno na sprzęt gastronomiczny, urządzenia chłodnicze, jak również na meble restauracyjne. Każda firma leasingująca przewiduje inny okres trwania umowy. Często okres trwania leasingu ustalany jest dla poszczególnych rodzajów sprzętu.

Podsumowując, pizzeria na telefon stanowi atrakcyjną formę podejmowania działalności, gdyż nie wymaga poniesienia tak dużych kosztów, jak w przypadku zwykłej pizzerii. Dodatkowo są znacznie niższe koszty zatrudnienia a lokal pizzerii nie musi spełniać tak rygorystycznych wymogów, jak w przypadku restauracji.

Umowa franczyzy

Moja firma
OECD: Polska gospodarka zaczyna się powoli ożywiać. Inflacja będzie stopniowo zwalniać
02 maja 2024

Najnowsza prognoza makroekonomiczna OECD zawiera ocenę globalnej sytuacji gospodarczej oraz szczegółowy opis sytuacji gospodarczej państw członkowskich OECD, w tym Polski.

System kaucyjny do zmiany. Jest nowy projekt
30 kwi 2024

Ministerstwo Klimatu i Środowiska przygotowało projekt nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Odnosi się on do funkcjonowania systemu kaucyjnego. Zgodnie z nim kaucja będzie pobierana w całym łańcuchu dystrybucji. Co jeszcze ma się zmienić?

Rewizja KPO przyjęta przez rząd. Co z podatkiem od aut spalinowych?
30 kwi 2024

Rewizja Krajowego Planu Odbudowy (KPO) została przyjęta przez Radę Ministrów - poinformowała na platformie X minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Nie tylko majówka. W maju będą jeszcze dwa dni ustawowo wolne od pracy. Kiedy?
30 kwi 2024

Dni wolne w maju. Ci, którym nie udało się zorganizować pięcio- czy nawet dziewięciodniowego długiego weekendu, mogą jeszcze spróbować w innym terminie w tym miesiącu. Kiedy jeszcze wypadają dni ustawowo wolne od pracy w najbliższym czasie? 

Sztuczna inteligencja w branży hotelarskiej. Sprawdza się czy nie?
30 kwi 2024

Jak nowe technologie mogą wpłynąć na branżę hotelarską? Czy w codziennym funkcjonowaniu obiektów hotelowych zastąpią człowieka? Odpowiadają przedstawiciele hoteli z różnych stron Polski, o różnych profilach działalności, należących do Grupy J.W. Construction.

Jak zarządzać budżetem biznesu online, gdy wzrastają koszty?
30 kwi 2024

Biznes e-commerce jest pełen wyzwań, bo wymaga zarządzania na wielu płaszczyznach. Jak zachować ciągłość finansową, gdy operator zmienia warunki współpracy? 

Mikroprzedsiębiorcy poszli po kredyty, ale banki udzieliły ich mniej, niż rok temu
30 kwi 2024

Według informacji przekazanych przez Biuro Informacji Kredytowej, w marcu br. banki udzieliły mikroprzedsiębiorcom o 4,5 proc. mniej kredytów, a ich wartość była niższa o 3,3 proc. w porównaniu do marca 2023 r.

Dane GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle. Poniżej oczekiwań ekspertów
29 kwi 2024

Z danych GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle w marcu br. wynika m.in., że typowy dla tego okresu wzrost sprzedaży hurtowej w ujęciu miesięcznym osiąga niższą, od notowanej w tym okresie w ubiegłych latach, dynamikę. Statystyki pokazują również kontynuację trwającego już od lutego 2023 roku okresu ujemnej dynamiki sprzedaży hurtowej w ujęciu rocznym. Marcowe dane na temat nowych zamówień w przemyśle, pokazujące znaczny spadek w stosunku do ubiegłego roku, są kolejnym powodem do niepokoju po ogłoszonych wcześniej przez GUS, rozczarowujących wynikach produkcji przemysłowej (spadek o 6,0% r/r w marcu b.r).

Niższy ZUS będzie sprzyjał decyzjom o otwarciu JDG?
29 kwi 2024

W 2023 r. powstało 302 tys. nowych firm jednoosobowych, a 177 tys. odwiesiło swoją działalność. Jednocześnie z rejestrów wykreślono ich aż 196,5 tys. Czy mniejsze koszty prowadzenia działalności gospodarczej spowodują, że będzie ich otwierać się więcej? 

Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu
26 kwi 2024

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

pokaż więcej
Proszę czekać...