| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Logistyka > Zarządzanie flotą > Skutki podatkowe zapewnienia posiłków profilaktycznych dla pracowników

Skutki podatkowe zapewnienia posiłków profilaktycznych dla pracowników

Zasady wydawania pracownikom napojów i posiłków profilaktycznych wynikają bezpośrednio z przepisów prawa pracy. Na tej podstawie pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Zobacz też: Urządzenie do automatycznego generowanie raportów VAT

W zakresie skutków podatkowych po stronie pracownika należy wskazać, że zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o PDOF, wolne od podatku dochodowego są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw. Zastosowanie powyższego zwolnienia jest ściśle uzależnione od spełnienia zasad przyznawania świadczeń regulowanych przepisami szczególnymi (rozporządzenia). Przygotowanie posiłków w inny sposób niż wynikający z regulacji rozporządzenia może być podstawą kwestionowania przez organy podatkowe prawa do zastosowania zwolnienia regulowanego art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o PDOF i obowiązkiem rozpoznania po stronie pracowników podlegającego opodatkowaniu przychodu.

Zobacz też: Modele telefonów dla pracowników różnych szczebli

Co w przypadku kuponów żywieniowych?

Przepisy powołanego powyżej rozporządzenia Rady Ministrów nie przewidują wydawania pracownikom kuponów żywieniowych. Należy jednak zauważyć, że zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o PDOF, wolna od podatku dochodowego jest wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych.

W przypadku więc gdy pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków profilaktycznych i w tym zakresie podejmie decyzję o wydaniu pracownikom kuponów żywieniowych uprawniających do nabycia gotowych posiłków lub produktów spożywczych służących do przyrządzania przez pracowników posiłków we własnym zakresie, wartość wydanych przez pracodawcę kuponów może korzystać ze zwolnienia regulowanego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o PDOF (por. stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 8 czerwca 2012 r. sygn. IPTPB1/415-169/12-4/MD).

Tekst: Tomasz Musialski - Konsultant Podatkowy w Dziale Podatków Bezpośrednich ECDDP Sp. z o.o.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Grzegorz Miłkowski

Specjalista w zakresie public relations

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »