Jak rośnie rynek cateringów dietetycznych?

Branża cateringów wyceniana jest obecnie na 1 mld złotych
Branża cateringów dietetycznych rozwija się bardzo dynamicznie, a rynek obecnie wyceniany jest na 1 mld złotych. Jakie są trendy na rynku? Czy kryzys to czas na rebrending?

Jak rozwijają się diety pudełkowe?

Catering dietetyczny to dziś nie tylko wygodne rozwiązanie, to przede wszystkim odmienny styl życia, który wybiera rokrocznie coraz większa liczba Polaków. Na początku roku 2020 zamówienia na tego typu posiłki wzrosły średnio o 35 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W całej Polsce jest już 650 firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, z tego około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic.

Rynek w Polsce jest jednym z najsilniejszych w Europie. Kluczowi gracze rośli w tempie 100% rok do roku. Konkurencyjność jest wysoka, a rynek bardzo rozdrobniony. Klient ma coraz większą wiedzę i coraz wyższe wymagania. Wiele firm próbuje otwierać catering jako dodatkowe źródło dochodu. Szybko jednak z tego rezygnują. To biznes, któremu trzeba poświęcić się w 100%.. Wpływa na to skomplikowana logistyka, obsługa klienta oraz specyfika: mamy do czynienia ze świeżo przygotowanym jedzeniem, o krótkim terminie spożycia. Eksperci zastanawiają się w jakim czasie i czy w ogóle nastąpi konsolidacja tego rynku - mówi Bartłomiej Foszer, założyciel cateringu Pomelo.

Polecamy: Ulgi na rozwój i innowacje w PIT i CIT. Zmiany 2021

Jakie są trendy na rynku cateringu dietetycznego?

Rosnąca świadomość społeczna sprawiła, że coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego stylu życia. Trend ten doprowadził do zwiększania się świadomości w temacie zdrowej diety i poszukiwaniu indywidualnego kierunku odżywiania. 60% klientów Pomelo, na pytanie “Dlaczego korzystasz z cateringu?”, odpowiedziało, że chce jeść zdrowo.

Dodatkowo catering dietetyczny to oszczędność czasu. 69% ankietowanych nie ma ani czasu ani profesjonalnej wiedzy, by codziennie przygotowywać świeże zbilansowane posiłki. Zbilansowana dieta to nic innego jak racjonalne żywienie, stawianie na zdrowe produkty i regularność posiłków. Wtedy dostarczamy naszemu organizmowi pełnowartościowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i będących źródłem energii na cały dzień, a nie tylko pustymi kaloriami.

Decydując się na dietę pudełkową, możemy bez obaw oddać się w ręce ekspertów, którzy dbają o odpowiednie zbilansowanie posiłków, ich kaloryczność, jakość produktów oraz trzymanie się zasad obranej diety.

Jakie są wyzwania dla branży?

Branża cateringów dietetycznych musi też sobie radzić z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest logistyka. Łańcuch dostaw musi być dokładnie przemyślany i zaplanowany. Mamy w końcu do czynienia ze świeżo przygotowanym jedzeniem. Tuż po przygotowaniu, wszystkie posiłki pakowane są w wysokiej klasy pudełka, a następnie trafiają do chłodni. Przez ten cały czas, aż do dostawy pod drzwi klienta specjalnymi samochodami-chłodniami zachowany jest ciąg chłodniczy. Kolejnym wyzwaniem jest z sprostanie oczekiwaniom klientów, którzy coraz częściej oczekują spersonalizowanego podejścia. W tym celu każdy posiłek musiałby być przygotowywany oddzielnie, z zastosowaniem wszystkich wykluczeń klientów, a to byłoby bardzo ciężkie do zrealizowania.

Zmiany widać również w samej ofercie dietetycznej, z której może obecnie korzystać niemal każdy. Początkowe jadłospisy dla sportowców rozszerzyły się o kolejne aktywne życiowo grupy odbiorców tj.: kobiety w ciąży, wegetarian, wegan, osoby wykluczające ze swojej diety gluten i laktozę czy osoby, które zwyczajnie pragną zrzucić kilka kilogramów.

Warto przygotować się na zmiany i nowe wyzwania stawiane przed branżą, ponieważ tylko w tym roku o 35% wzrosła liczba Polaków korzystających z diet pudełkowych. Wedle szacowanego rozwoju branży, catering dietetyczny swój szczyt popularności osiągnie ok 2025 roku.

Więcej informacji znajdziesz w serwisie MOJA FIRMA

Moja firma
4 godziny 17 minut ze Szczecina do stolicy. Zachodniopomorscy przedsiębiorcy liczą, że Pendolino sprowadzi lepszą koniunkturę na lokalne rynki
17 paź 2024

Wiceminister Infrastruktury Arkadiusz Marchewka poinformował, że już od 14 grudnia do regularnego rozkładu jazdy w relacji Szczecin-Warszawa dołączy długo oczekiwane w Szczecinie Pendolino. Skróci czas przejazdu w obie strony o niespełna godzinę, czy to dużo?

Rząd odkłada obowiązkowe e-faktury, ale przedsiębiorcy nie rezygnują z przygotowań do wdrożenia systemu KSeF
17 paź 2024

Jak wiadomo, ostatecznie zgodnie z nowym harmonogramem, przedsiębiorcy, których roczna sprzedaż przekroczy 200 mln zł w 2025 roku, będą musieli wdrożyć KSeF od 1 lutego 2026 roku. Pozostałe firmy będą miały czas do 1 kwietnia 2026 roku.

Drewno w gospodarce: główną barierą właściwego wykorzystania są stereotypy głęboko zakorzenione w świadomości Polaków
17 paź 2024

Polacy postrzegają drewno głównie w kontekście tradycyjnych wyrobów, takich jak meble czy domy wiejskie. Tymczasem jego potencjał w produkcji innowacyjnych, ekologicznych produktów pozostaje nieznany. To ważne, by poznali pełne spektrum, w konteście dekrbonizacji i gospodarki obiegu zamkniętego.

Aktualizacja oprogramowania w firmie: jak ją przeprowadzać, by uniknąć problemów – wnioski po światowej awarii systemów Windows
17 paź 2024

Jakie skutki może mieć błędna aktualizacja oprogramowania, przekonał się o tym niemal cały świat gdy takie zdarzenie sparaliżowało lotniska i banki, nie liczą mniej spektakularnie działających przedsiębiorstw. Czy firmy wyciągnęły i wyciągają z tego wnioski?

Polacy wyszaleli się na wakacjach i aż do Sylwestra będą oszczędzać na hotelach i restauracjach? Branżę ogarnął pesymizm
16 paź 2024

Branża hoteli, restauracji i cateringu, fachowo określana jako HoReCa utraciła cały entuzjazm, który niósł ją przez pierwsze trzy kwartały tego roku. Z lidera optymizmu wśród branż spadła do roli przewodzącego pod względem pesymizmu. Co jest tego przyczyną?

Gwałtowny wzrost niewypłacalności przedsiębiorstw [RAPORT]
15 paź 2024

Z Globalnego Raportu o Niewypłacalności, Allianz Trade wynika, że firm mających problemy z niewypłacalnością jest coraz więcej. W 2024 r. odnotowano gwałtowny wzrost, który będzie się zwiększał w kolejnym roku. Stabilizacji można oczekiwać dopiero w 2026 r. 

Świadczenie interwencyjne wyklucza część poszkodowanych przedsiębiorców? Apel rzeczniczki MŚP ws. świadczenia interwencyjnego
15 paź 2024

Świadczenie interwencyjne wyklucza część poszkodowanych przedsiębiorców? Apel rzeczniczki Małych i Średnich Przedsiębiorców Agnieszki Majewskiej w sprawie świadczenia interwencyjnego. Wnioski o to świadczenie można składać do ZUS od 5 października 2024 r.

Indywidualna działalność gospodarcza: jak dokonać pierwszego i kolejnych wpisów do CEIDG
14 paź 2024

Rejestracja działalności gospodarczej w Polsce wiąże się z obowiązkiem dokonania wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Jest to podstawowy rejestr dla osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą oraz wspólników spółek cywilnych.

Klient ma zawsze rację, czego więc wymaga od firmy, w której chce zostawić pieniądze w czasach nowoczesnych technologii
13 paź 2024

Jeszcze kilka lat temu udogodnienia, takie jak kasy samoobsługowe, płatności odroczone, chatboty czy aplikacje mobilne umożliwiające zbieranie punktów i wymienianie ich na kody rabatowe, były czymś, co wyróżniało daną firmę na tle innych. Dziś jest to standard, must have.

Nie robią szkoleń z ochrony danych osobowych, lekceważą hakerów i ukrywają skutki kradzieży danych
11 paź 2024

Czy firmy szkolą swoich pracowników w zakresie ochrony danych osobowych więcej niż tylko na początku zatrudnienia? Jaki odsetek przedsiębiorstw nie robi tego wcale? Czy wiedzą, jak postępować w przypadku wycieku danych? 

pokaż więcej
Proszę czekać...