Jedzenie w pracy. Jak wpływa na relację pracowników?

lunch praca jedzenie posiłek / Shutterstock

Jakie są korzyści i preferencje związane z jedzeniem zapewnianym przez pracodawcę oraz wykorzystanie wspólnej przerwy na posiłek w pracy? Czy wspólny posiłek zmniejsza stres czy wręcz przeciwnie? Badanie przeprowadził SmartLunch.

Plusy jedzenia zapewnianego przez pracodawcę

Według 43 proc. ankietowanych główną korzyścią płynącą z dostarczania jedzenia przez pracodawcę jest możliwość zaoszczędzenia w ten sposób czasu i pieniędzy. Jednak zapewnianie posiłków to nie tylko kwestia wygody, ale także kluczowy element codziennego komfortu pracowników. Niemal 35 proc. badanych docenia przede wszystkim zaspokojenie głodu za pomocą tego benefitu. Czterech na dziesięciu ankietowanych w beneficie żywieniowym najbardziej ceni brak konieczności przynoszenia własnych posiłków do pracy. Z kolei różnorodność i jakość oferowanych potraw są istotne dla niemal co piątego pracownika. Jedynie 5 proc. ankietowanych za najważniejsze uznaje możliwość wspólnego jedzenia z kolegami z pracy.

- Analiza wyników ankiety pokazuje, że jedzenie zapewniane przez pracodawcę jest doceniane przez pracowników głównie z racji oszczędności czasu i pieniędzy. To szczególnie istotne w dobie szybkiego tempa życia, w którym niekiedy brakuje czasu nawet na przygotowanie porządnego posiłku. Nasze badania wykazują, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni mają podobną opinię na ten temat, jednak kobiety nieco bardziej docenią te aspekty – komentuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.

Przerwa obiadowa - co robią pracownicy oprócz jedzenia 

Przerwa na posiłek to dla pracowników nie tylko czas na jedzenie, ale również na regenerację i integrację. Niemal połowa ankietowanych wykorzystuje ten moment w ciągu dnia na odpoczynek w samotności i relaks. Ponad jedna trzecia badanych spędza przerwę rozmawiając o bieżących projektach i zadaniach. Dla 12 proc. ankietowanych czas na spożycie posiłku w pracy jest okazją do załatwienia pilnych spraw osobistych. Jedynie co dziesiąty badany wykorzystuje przerwę obiadową do nawiązywania nowych znajomości.

– Młodsi pracownicy częściej wykorzystują przerwę na jedzenie do nawiązywania nowych znajomości, podczas gdy starsi koncentrują się na odpoczynku. To pokazuje, jak różnorodne są potrzeby naszych zespołów. Pracownicy biurowi częściej korzystają z możliwości nawiązania nowych kontaktów, co sprzyja budowaniu sieci zawodowych, natomiast pracownicy produkcyjni częściej załatwiają pilne sprawy osobiste podczas przerwy. Benefit żywieniowy pełni więc różne role dla różnych grup pracowników, co podkreśla jego uniwersalną wartość i znaczenie w życiu zawodowym – zauważa Mateusz Tałpasz. 

 

Wspólny posilek integruje 

Wspólne jedzenie w pracy przynosi wiele korzyści, wykraczających poza sam posiłek. Niemal połowa respondentów uważa, że posiłki spożywane ze współpracownikami pozwalają im odstresować się i pożartować. Dla co czwartego respondenta jest to okazja do porozmawiania o prywatnych sprawach. Z kolei 17 proc. badanych docenia możliwość lepszego poznania swoich kolegów. Jedynie 7 proc. pracowników uważa, że wspólne jedzenie umożliwia załatwianie służbowych spraw w luźniejszej atmosferze.

Źródło: W badaniu SmartLunch wzięło udział 10 622 pracowników korzystających z aplikacji SmartLunch. Badanie zostało przeprowadzone w lipcu 2024 roku.

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

oprac. Kinga Olszacka
rozwiń więcej
Moja firma
ZUS umorzy składki przedsiębiorcom dotkniętym przez powódź. Wnioski o pomoc będą traktowane priorytetowo
16 wrz 2024

Przedsiębiorcy, którzy ponieśli straty w wyniku powodzi mogą składać wnioski do ZUS nie tylko o odroczenie terminu płatności składek lub rozłożenie na raty, ale także o ich umorzenie. Jak uzyskać pomoc?

Branża winiarska walczy o uregulowanie sprzedaży przez internet
16 wrz 2024

- Handel alkoholem przez Internet przypomina dziś prawdziwy Dziki Zachód, zależy nam na zapanowaniu nad tym chaosem i jasnych zasadach dla wszystkich - mówią przedsiębiorcy z branży winiarskiej i apelują o uregulowanie kwestii sprzedaży ich produktów przez internet. Pismo w tej sprawie trafiło właśnie do Ministerstwa Rolnictwa. Na ewentualnych zmianach najbardziej zyskaliby mali, krajowi producenci wina, miodu pitnego czy cydru, którzy bez możliwości sprzedawania swoich produktów za pomocą internetu – są praktycznie skazani na niebyt. Najdobitniej pokazał to czas pandemii. 

Przewoźnicy w 2025 r. zapłacą wyższe składki ZUS od wynagrodzeń kierowców międzynarodowych, nie podwyższając im nawet płacy
14 wrz 2024

Pod koniec sierpnia rząd przyjął projekt ustawy budżetowej na 2025 roku, z którego wynika, że przeciętne prognozowane wynagrodzenie wzrośnie blisko o 850 zł. Podwyższenie tej kwoty oznacza dla przewoźników, że muszą przygotować się do wzrostu składek do ZUS.

Firmy niechętnie upominają się o pieniądze u dłużników, a po upływie pół roku windykacja może być bezskuteczna
09 wrz 2024

Dlaczego dłużnicy nie płacą na czas należności za faktury? Nie mam pieniędzy, zapomniałem o fakturze, klienci zalegają mi z zapłatą, więc i ja nie płacę – to najczęstsze usprawiedliwienia, jakie słyszą właściciele firm od swoich klientów, którzy nie regulują należności za dostarczone towary czy wykonane usługi.

10 pytań, jakie warto zadać freelancerowi przed rozpoczęciem współpracy
04 wrz 2024

Outsourcing staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jednak dla wielu przedsiębiorców, którzy dotychczas nie korzystali z usług freelancerów, zlecanie im zadań może być wyzwaniem. Oto szczegółowy poradnik, który pomoże przygotować się do efektywnej współpracy z niezależnym specjalistom.

Korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową
04 wrz 2024

Ulga badawczo-rozwojowa (B+R) to korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową, skierowane zarówno do podatników PIT (opodatkowanych skalą podatkową lub tzw. podatkiem liniowym) jak i do podatników CIT (którzy uzyskują przychody z działalności gospodarczej, inne niż zyski kapitałowe). Ulga ta stanowi istotne wsparcie dla firm inwestujących w innowacje, technologie i rozwój nowych produktów.

Budownictwo mocno wyhamowało, ale to wciąż najbardziej optymistyczna branża, bo liczy na wydatkowanie pieniędzy przez rząd
03 wrz 2024

Optymizm w branży budowlanej utrzymuje się już od wielu miesięcy. Ponieważ jednak jego motorem napędowym są inwestycje ze środków Krajowego Planu Odbudowy oraz kredytu #naStart, entuzjazm słabnie. Wszystko przez ślamazarną pracę rządu.

Szykują się milionowe kary. Kontrola stron internetowych: kogo dotyczy, kto kontroluje, jaka kara i za co
28 sie 2024

Nie tylko skarbówka kontroluje i nakłada kary za złamanie przepisów. I nie tylko Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Do akcji coraz częściej wkracza też Urząd Ochrony Danych Osobowych – UODO, a kontrole kończą się karami – nawet w milionach złotych.

Otwieranie dziś restauracji to samobójstwo? Pewniejsze jest pójść śladem Żabki do własnego sklepu z ofertą gotowych dań
27 sie 2024

Rewolucja dzieje się w całej branży fachowo określanej jako HoReCa. Ale największa w jej gastronomicznej części. Świadczą o tym dane gospodarcze dotyczące liczby otwieranych placówek, zawieszanych działalności, długów i kredytów oraz tempa ich spłaty. Restauracje tracą na popularności, zyskują sklepy oferujące gotowe dania - ciepłe lub do odgrzania w domu.

Jak odblokować innowacyjność małego biznesu?
26 sie 2024

Innowacyjność w małej firmie to wyzwanie. Małemu biznesowi jest trudniej na wielu płaszczyznach. Często jest to jedna osoba do podejmowania decyzji i brak jest kogoś kto spojrzałby obiektywnie na działania i krytycznie na trendy. Jak odblokować innowacyjność małej działalności podpowiada Zuzanna Mikołajczyk, innowatorka i strateg innowacji.

pokaż więcej
Proszę czekać...