Śniadania online na home office coraz popularniejsze

Śniadania odgrywają ważną rolę w utrzymaniu efektywności w pracy.
Pracownicy na home office nie lubią samotnych posiłków. 46% pracowników z powodu zbyt późnego jedzenia już od rana pracuje mniej efektywnie, a 6% nie spożywa drugiego śniadania wcale.

Jak zintegrować zespół przy śniadaniu?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Wonderful Pistachios w Wielkiej Brytanii, co druga osoba przed pandemią jadała śniadania i obiady za biurkiem, a co 10. spożywała tam trzy posiłki. Sytuacja w Polsce wyglądała zapewne podobnie. A zatem miliony pracowników biurowych każdego dnia jadały w pracy śniadania, obiady, a czasem nawet kolację. W okresie pandemii na pewno się to nasiliło. Dlatego pracodawcy dostrzegli potencjał w budowaniu relacji firmowych właśnie podczas wspólnych posiłków, kiedy pracownicy odczuwają coraz większą potrzebę integracji.

Jak wynika z raportu Activy „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych” aż 71,1% pracowników uważa, że podczas pandemii w firmie zmniejszyła się integracja pracowników, a wśród nich 59,4% deklaruje, że potrzebuje integracji z innymi pracownikami w nowej rzeczywistości.

Zauważyliśmy, że pracodawcy poszukują obecnie sposobów, aby zintegrować zespół, któremu coraz mocniej doskwiera samotność. W nowych czasach alternatywą do wspólnych posiłków firmowych czy wyjść integracyjnych mogą być właśnie firmowe śniadania na home office. Widzimy, że takie propozycje to skuteczne rozwiązania, które stwarzają poczucie wspólnoty i mogą poprawić nastrój. Wspólne posiłki cementują więzi międzyludzkie, jak żadna inna aktywność. - mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.

Jedzenie a kondycja pracownika

Śniadania odgrywają również ważną rolę w utrzymaniu efektywności w pracy. Pozwalają osiągnąć optymalny poziom energii do efektywnej pracy mózgu. Zaplanowane, dobrze skomponowane śniadanie zapobiega niekontrolowanemu podjadaniu słodyczy i słonych przekąsek, które poprzez wahania poziomu stężenia glukozy we krwi zaburzają koncentrację. Jak pokazują wyniki badania „Nawyki żywieniowe pracujących Polaków” firmy Dailyfruits, tylko 3% pracowników miało zapewnione śniadanie od pracodawcy. W pracy stacjonarnej Polacy najczęściej odżywiali się dość monotonnie , podczas pandemii, ze względu na pracę w domu potencjał o zadbanie o zdrowie i zróżnicowane posiłki znacznie się zwiększył.

Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy to obszary, w których poprawie pracodawca mógł wesprzeć pracowników dając szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych. Coraz częstszą praktyką było na przykład zastępowanie automatów ze słodyczami na zdrowe przekąski typu owoce, warzywa i orzechy. Obecnie oprócz tego, że pracodawca może również wysyłać skrzynki ze zdrowymi produktami na home office coraz częściej organizuje również pracownikom śniadania online, aby zadbać w naturalny sposób o ich integrację między zespołami i poprawić kondycję psychiczną podczas izolacji.

Wspólne śniadania online mogą zastąpić namiastkę przerwy na kawę w pracy. Takie rozpoczęcie dnia w postaci nieformalnego spotkania towarzyskiego, podczas którego prowadzi się niezobowiązujące rozmowy powoduje, że jesteśmy bardziej zadowoleni i zrelaksowani, mamy lepsze pomysły i szybciej rozwiązujemy problemy. Warto z nich korzystać i spędzać ten czas razem, na rozmowie i integracji, której obecnie wszyscy potrzebujemy. Badania pokazują, że wspólne spożywanie posiłku wzmacnia więzi międzyludzkie i buduje wzajemne zaufanie w pracy.

Więcej informacji znajdziesz w serwisie MOJA FIRMA

*Brytyjskie badanie przeprowadzone przez firmę Wonderful Pistachios

*Activy. Raport 2020 „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych”

*Badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” zostało zrealizowane w formie ankiety przez firmę Dailyfruits na próbie 1055 pracujących respondentów w wieku od 18 do 65 lat

Moja firma
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu
26 kwi 2024

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?
26 kwi 2024

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej
26 kwi 2024

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?
25 kwi 2024

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić
25 kwi 2024

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?
24 kwi 2024

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]
23 kwi 2024

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać
23 kwi 2024

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm
23 kwi 2024

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję
22 kwi 2024

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

pokaż więcej
Proszę czekać...