Zmienia się definicja wódki

Wódkę będzie można produkować nie tylko z ziemniaków i zbóż - przewiduje projekt unijnego rozporządzenia. Zdaniem przedstawicieli branży spirytusowej, jest to rozwiązanie niekorzystne dla polskiej gospodarki.
W grudniu 2005 r. Komisja Europejska przyjęła projekt rozporządzenia w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych. Zawarta w nim definicja wódki dopuszcza stosowanie przy jej produkcji wszelkich surowców rolniczych, czyli nie ogranicza ich do zbóż i ziemniaków. Zdaniem producentów – wódka z trzciny cukrowej lub zepsutego wina będzie o wiele niższej jakości niż ciesząca się renomą, wyprodukowana ze ze zbożowego lub ziemniaczanego zacieru.

– Wprowadzenie nieograniczonej bazy surowcowej do produkcji wódki narusza interesy polskiego rolnictwa i przemysłu spirytusowego – powiedział Henryk Tomasik, dyrektor zarządzający w Krajowej Radzie Przemysłu Spirytusowego.

Przemysł spirytusowy w Polsce zagospodarowuje bowiem około 350 tys. ton zbóż (głównie żyta) oraz ok. 250 tys. ton ziemniaków.

KRPS przygotowała propozycję zmiany definicji wódki zawartej w projekcie rozporządzenia. Ma zamiar przekonać do swojego stanowiska eurodeputowanych z państwa bezpośrednio zainteresowanych problemem oraz tych, którzy są za nieograniczonym zakresem bazy surowcowej do produkcji wódki. W ubiegły czwartek producentów wódki w ich walce o przeforsowanie zawężonej definicji poparła Senacka Komisja Prawa Europejskiego. Przeciw rozporządzeniu jest też Finlandia, Szwecja, Dania, Estonia, Litwa i Łotwa. I chociaż siła głosu jest zbyt mała, aby wnieść konstruktywny sprzeciw wobec projektu rozporządzenia, producenci wódek nie uważają sprawy za przegraną.

Zdaniem Marka Dąbrowieckiego, dyrektora generalnego Bols sp. z o.o., proponowana definicja spowoduje wzrost konkurencji pomiędzy producentami napojów spirytusowych.

– W segmencie najtańszych wódek może nastąpić pogorszenie jakości oraz spadek cen, ze względu na większą ilość nowych produktów, które będzie można klasyfikować jako wódkę. Natomiast w segmencie premium (wódek luksusowych) raczej nie powinniśmy odnotować większego wpływu zmiany tej definicji – dodaje M. Dąbrowiecki.

Anita Skiba, Katarzyna Rychter
Moja firma
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu
26 kwi 2024

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?
26 kwi 2024

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej
26 kwi 2024

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?
25 kwi 2024

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić
25 kwi 2024

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?
24 kwi 2024

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]
23 kwi 2024

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać
23 kwi 2024

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm
23 kwi 2024

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję
22 kwi 2024

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

pokaż więcej
Proszę czekać...