Od 8 stycznia 2005 r. obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych tych napojów (Dz.U. nr 272, poz. 2696).
Przepisy określają m.in. normy dla nowych napojów niskoalkoholowych, takich jak cydr (cidr) i perry, które mogą zawierać alkohol od 0,5 do 8,5 proc. Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie mogą napoje te produkować metodą całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej, nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine”, w których jako owoców, moszczu owocowego (soku surowego), soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego użyto jabłek, soku jabłkowego lub moszczu jabłkowego – dla cydru, oraz gruszek, soku gruszkowego lub moszczu gruszkowego – dla perry. Napoje cydr i perry mogą być dosładzane sacharozą w postaci cukru półbiałego, białego, rafinowanego, glukozy, fruktozy, cukru palonego lub miodu pszczelego.
Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich mogą być również stosowane inne dozwolone substancje słodzące na podstawie przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Nowe przepisy dopuszczają także dodawanie do napojów niskoalkoholowych dwutlenku węgla znajdującego się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów w temp. 20 st. C.
Już obowiązuje: napoje niskoalkoholowe mogą zawierać substancje aromatyczne
Najnowsza prognoza makroekonomiczna OECD zawiera ocenę globalnej sytuacji gospodarczej oraz szczegółowy opis sytuacji gospodarczej państw członkowskich OECD, w tym Polski.
Ministerstwo Klimatu i Środowiska przygotowało projekt nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Odnosi się on do funkcjonowania systemu kaucyjnego. Zgodnie z nim kaucja będzie pobierana w całym łańcuchu dystrybucji. Co jeszcze ma się zmienić?
Rewizja Krajowego Planu Odbudowy (KPO) została przyjęta przez Radę Ministrów - poinformowała na platformie X minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.
Dni wolne w maju. Ci, którym nie udało się zorganizować pięcio- czy nawet dziewięciodniowego długiego weekendu, mogą jeszcze spróbować w innym terminie w tym miesiącu. Kiedy jeszcze wypadają dni ustawowo wolne od pracy w najbliższym czasie?
Jak nowe technologie mogą wpłynąć na branżę hotelarską? Czy w codziennym funkcjonowaniu obiektów hotelowych zastąpią człowieka? Odpowiadają przedstawiciele hoteli z różnych stron Polski, o różnych profilach działalności, należących do Grupy J.W. Construction.
Biznes e-commerce jest pełen wyzwań, bo wymaga zarządzania na wielu płaszczyznach. Jak zachować ciągłość finansową, gdy operator zmienia warunki współpracy?
Według informacji przekazanych przez Biuro Informacji Kredytowej, w marcu br. banki udzieliły mikroprzedsiębiorcom o 4,5 proc. mniej kredytów, a ich wartość była niższa o 3,3 proc. w porównaniu do marca 2023 r.
Z danych GUS na temat handlu hurtowego i nowych zamówień w przemyśle w marcu br. wynika m.in., że typowy dla tego okresu wzrost sprzedaży hurtowej w ujęciu miesięcznym osiąga niższą, od notowanej w tym okresie w ubiegłych latach, dynamikę. Statystyki pokazują również kontynuację trwającego już od lutego 2023 roku okresu ujemnej dynamiki sprzedaży hurtowej w ujęciu rocznym. Marcowe dane na temat nowych zamówień w przemyśle, pokazujące znaczny spadek w stosunku do ubiegłego roku, są kolejnym powodem do niepokoju po ogłoszonych wcześniej przez GUS, rozczarowujących wynikach produkcji przemysłowej (spadek o 6,0% r/r w marcu b.r).
W 2023 r. powstało 302 tys. nowych firm jednoosobowych, a 177 tys. odwiesiło swoją działalność. Jednocześnie z rejestrów wykreślono ich aż 196,5 tys. Czy mniejsze koszty prowadzenia działalności gospodarczej spowodują, że będzie ich otwierać się więcej?
Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?